Free Web Hosting

Cum călătoreşte o sticlă de vin din Moldova până în Polonia

   Piaţa poloneză este saturată de vinuri de calitate. Aici poţi găsi cele mai rafinate vinuri franceze, italiene, spaniole sau argentiniene. Pe rafturile unuia dintre mall-urile din Varşovia descoperim şi vinurile moldoveneşti, alături de alte soiuri de vinuri din întreaga lume.


În Galleria Mokotov din Varşovia găseşti o varietate de vinuri moldoveneşti. Pe rafturi, vinurile noastre concurează cu cele din Argentina, Chile, Franţa, Italia, Spania şi alte ţări din întreaga lume, cunoscute ca producătoare de vinuri. (Foto: Elena Robu, 6 martie 2015, Varşovia, Polonia)


Vinificatorii moldoveni îşi diversifică în continuare piaţa de desfacere. Asta după embargoul impus de Federaţia Rusă în 2006 la vinurile moldoveneşti, precum şi alte interdicții care au urmat de-a lungul anilor, care au lovit dur în producţia de vin şi le-au adus pierderi considerabile.

Producătorii moldoveni spun că se depun mari eforturi pentru ca sticlele noastre de vin să ajungă pe piaţa Uniunii Europene, mai ales că europenii sunt obiţnuiţi cu un consum de vin de calitate.


Linia de îmbuteliere de la Compania de Vinuri din localitatea Etulia, Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia, situată la peste 150 de km de Chişinău. Sunt cutiile cu sticle de vin care ajung pe piaţa Poloniei, în rafturile magazinelor. Săptămânal sunt îmbuteliate 40 000–50 000 de sticle. (foto: Elena Robu, martie 2015, satul Etulia, Găgăuzia)

Procesul de pregătire a sticlelor de vin pentru exportul pe piaţa din Polonia a luat sfârşit odată ce tirurile încărcate cu marfă pleacă de la fabrica de vinuri spre Polonia. Aceste sticle de vin au de parcurs 1800 de km pe traseul clasic R. Moldova — Ucraina — Polonia ca să ajungă la cumpărătorul polonez. (Foto: Elena Robu, martie 2015, satul Etulia, Găgăuzia)

"Este nevoie de un plan de marketing complex pentru a cuceri consumatorul polonez, care este informat şi educat. Pe lângă oferirea unui produs de calitate, mergem pe concepte clasice şi sigure gen: degustări în magazine, promoţii în reviste specializate, promovare în social media (aici colaborăm cu o agenţie locală de publicitate). De asemenea, periodic organizăm master-class-uri ale vinurilor companiei noastre, participăm la evenimente mondene, expoziţii, unde promovăm vinul din Moldova şi turismul viti-vinicol din această zonă."

 

Grigore Meriacre, manager responsabil de piaţa poloneză din cadrul unei companii vinicole moldoveneşti. Analizează în fiecare zi piaţa poloneză şi preferinţele consumatorului european.(Foto: arhiva personală)

Aşadar, care este parcursul unei sticle de vin moldovenesc până ajunge să fie cumpărată de un polonez.

Traseul este fie prin Ucraina, fie prin România şi durează 18 ore în primul caz sau 24 de ore în cel de-al doilea. Totuşi itinerarul clasic este: Chişinău — Cernăuţi — Lvov—Lublin—Varşovia.

 

 

 

 

 

 

Parcursul vinului moldovenesc până la consumatorul din Polonia: Chişinău-Cernăuţi-Lvov-Lublin-Varşovia, 1800 de km.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Punctul de trece a frontierei moldo-ucrainene din localitatea Criva, Republica Moldova, postul vamal Criva-Mămăliga. De obicei, tirurile stau în vamă, pentru proceduri de trecere a frontierei, până la o oră. (Foto: Elena Robu, 5 martie 2015, satul Criva, raionul Briceni)


Astfel, dacă luăm ca referinţă această companie vinicolă, costul mediu de producţie a unei sticle de vin, gata pentru export, la depozit, în Moldova este de 1.5 euro. La acest cost mediu de producție se adaugă cheltuielile de transport spre Polonia— circa 0.09 euro/sticlă, accizul — circa 0.28 euro/sticlă şi TVA — 23% din costul de producție în Moldova. În total, doar cheltuielile de drum pe care le suportă compania vinicolă se ridică la 1200–1400 de euro pe lună.

Aşadar, o sticlă de vin ajunsă în Polonia costă 2,3 euro. Iar în mall-ul din Galeria Mokotov aceeaşi sticlă de vin se vinde cu 3,49–5,49 euro sau 14,99–23,99 zloţi.

(Design infografic: Vitalie Harea)


Aceeaşi sticlă de vin în magazinele din Moldova o găsim la un preţ de aproape 50 de lei. Deci, o sticlă de vin se vinde pe piaţa poloneză cel puţin doi euro mai mult decât în Moldova.


Piaţa poloneză este o piaţă mare cu un potenţial consum de peste 100 de milioane de litri de vin pe an. Momentan, consumul anual e de doar 3 litri pe cap de locuitor, pe când în ţările dezvoltate se consumă 30–40 de litri de vin pe cap de locuitor.(Foto: Elena Robu, 6 martie 2015, Varşovia, Polonia)

Grigore Meriacre:
Piaţa poloneză este, de asemenea, şi foarte diversă. Aici putem găsi vinuri entry level de la 1.5 euro, până la vinuri premium, de sute de euro. Vinurile moldoveneşti, în conştiinta polonezilor, au câştigat o imagine de vinuri foarte bune când vorbim despre raportul calitate — preț. În prezent, vinurile moldovenești sunt situate pe segmentul de preţ pe raft de 3–5 euro.

 

 

Sticla de vin moldovenesc pe rafturile din Galleria Mokotov care se vinde cu 4.99 zloţi sau 1,22 euro.(Foto: Elena Robu)

 

 

 

 

 

 

În marketul din Galleria Mokotov din Varşovia, unul dintre cumpărători a recunoscut pe raft o stilcă de vin moldovenesc. Fiind un amator al vinurilor albe, polonezul a căutat să cumpere un astfel de vin, iar noi i-am recomandat unul din R. Moldova.

Cred că am gustat vinurile moldoveneşti. Prietenei mele îi plac foarte mult vinurile şi le cumpără des. Astăzi poate voi cumpăra şi eu un vin din ţara voastră. În plus, iată că recunosc această sticlă. Este originală şi uşor de memorizat. Îmi amintesc că vinul a fost foarte bun.

L-am întâlnit pe acest cumpărător din Polonia, vineri 6 martie 2015, la ora 17.25 în Galleria Mokotov, la compartimentul de vinuri. Tânărul era în căutarea unui vin alb, pe care intenţiona să îl cumpere. A ales această sticlă de vin moldovenesc. (Foto: Elena Robu, 6 martie 2015, Varşovia, Polonia)

 

 

Jurnalistă: Elena Robu imagine/montaj: Sergiu Dobândă


În acelaşi timp, această companie vinicolă deja în 2004 avea exporturi în Polonia şi Letonia, iar promovarea vinurilor moldoveneşti a început mult mai devreme de embargoul rusesc.

Embargoul rusesc din 2006 a fost un imbold foarte eficient pentru lărgirea prezenţei noastre pe continentul european. Atunci am început o campanile activă de promovare în ţări precum Cehia, Slovacia, Lituania, ţările balcanice, Germania etc. De asemenea, am simţit susţinerea românilor de peste Prut — această piaţă este foarte importantă pentru noi şi le mulţumim pentru faptul că ne cumpără vinurile.

 

 

 

Grigore Meriacre, manager responsabil de piaţa poloneză din cadrul unei companii vinicole moldoveneşti.(Foto: arhiva personală)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 2014, compania a fost cel mai mare exportator de vinuri moldovenesti în UE, cu o cotă de 22% din totalul exporturilor de vinuri în această regiune.

În prezent, Polonia este a treia piaţă de desfacere din UE pentru vinurile moldoveneşti, după România şi Cehia. Exporturile pe această piaţă cresc, însă nesemnificativ. Astfel, în 2010 au fost exportate în Polonia 485,2 mii decalitri de vin, iar în 2014 cifra a crescut până la 491,3 decalitri de vin, ceea ce reprezintă 8 milioane 823 de mii de dolari.

Pentru comparaţie, în anul 2010 în țările CSI exportam 10 milioane 599 mii decalitri de vin, iar în țările UE 1 milion 126 mii decalitri de vin. În 2014 statisticile arată că exporturile în CSI au scăzut, iar în UE au crescut. Astfel, anul trecut am ajuns să transportam în şările CSI 6 milioane 677 mii de decalitri de vin, iar în ţările UE 2 milioane 071 mii de decalitri de vin.