Free Web Hosting

Geamuri de termopan - economie la energia termică

   Circa 50 la sută din consumul de gaze naturale, constituia economia grădiniţei Făt-Frumos din oraşul Cimişlia, în iarna anului 2014-2015. Economia se datorează acţiunilor de conservare a energiei termice în edificiu. Aici au fost reparate încăperile cu suportul Guvernului României, iar geamurile din lemn au fost schimbate pe cele din termopan, proiect finanţat de Kusanone, Ambasada Japoniei.

Grădiniţa Făt-Frumos din or. Cimişlia cu geamuri de termopan (Foto: Rodion Vîrlan)

Liliana Nicuţă- directorul grădiniţei Făt Frumos (foto: Rodion Vîrlan)

   "Acest proiect a adus un beneficiu foarte mare grădiniţei noastre, deoarece grădiniţa este din anul 1984 şi geamurile deacum erau într-o stare nu prea bună. Adică pentru iarnă, noi trebuia să le conservăm, să le lipim, să le căptuşim cu vată ca să nu pătrundă frigul. Acum, iarna aceasta, noi am fost cu geamuri şi uşi din termopan şi am avut o economie mai bună la energia termică." susţine Liliana Nicuţă directorul grădiniţei Făt-Frumos.


Valentina Plămădeală- mămică, or. Cimişlia (foto: Rodion Vîrlan)

"-Copiii sunt viitorul ţării şi eu cred că ei trebuie protejaţi, făcute condiţii pentru ei ca să crească sănătoşi să crească o generaţie sănătoasă." ne mărturiseşte o tînără mămică din oraşul Cimişlia.

-Faptul că au fost schimbate geamurile la ce îi va ajuta?

"-Sigur, copiii întotdeauna erau bolnavi, ajungeau prin spitale. Copiii trebuie să se joace , trebuie să alerge , nu să steie într-un colţ să le fie frig. Cred că acesta a fost un gest foarte bun pentru copiii noştri" spune tînăra mămică.

Uşă nouă la grădiniţa Făt Frumos (foto: Rodion Vîrlan)

   Datorită schimbărilor produse, a fost posibil de a dubla numărul grupelor de copii îngrădiniţă. Dacă acum doi ani, aici funcţionau patru grupe, acum funcţionează opt , inclusiv două grupe începând cu septembrie 2015.

"După capacitatea grădiniţei şi plus că s-au mai deschis grupe şi spaţiul s-a mai mărit, apoi noi am ajuns tot la acele cheltuieli care le cheltuiam cu geamurile celea vechi. Înseamnă că suntem undeva mai bine şi chiar vreau să zic că de două ori, deoarece noi am fost patru grupe, apoi cu geamurile acestea noi, am fost şase, dar iarna aceasta începînd cu ianuarie, au mers lucrările în două grupe noi care au fost redeschise acum la unu septembrie, adică au activat 8 grupe, iar achitarea gazului a fost tot aceeaşi sumă ca pînă la instalarea geamurilor noi" a menţionat Liliana Nicuţă directorul grădiniţei Făt-Frumos.

Bucuria copiilor manifestată către sprijinul Guvernului Japonez (Foto: Rodion Vîrlan)

Taro Kimura -consilier al prim-ministrului Japoniei (foto: Rodion Vîrlan)

"Japonia a sprijint Republica Moldova pînă acum, iar proiectul de astăzi este doar o mică parte din ceea ce dorim noi să face pentru a susţine această ţară. Astăzi am fost întîmpinaţi de copii bucuroşi şi prin această primire călduroasă, conştientizăm că am făcut un lucru bun şi suntem mulţumiţi." a menţionat Taro Kimura -consilier al prim-ministrului Japoniei 

Gheorghe Răileanu -primarul oraşului Cimişlia (foto: Rodion Vîrlan)

"A fost un eveniment deosebit, foarte important, am primit un ajutor substanţial din partea Guvernului Japoniei, circa 1 milion 600 mii lei pentru geamuri şi uşi la diferite înstituţii de învăţămînt pentru copii, bni are au fost însuşiţi foarte bine, chiar şi oaspeţii noştri au menţionat acest lucru. Apoi avem o central termică, o cazangerie, care costă 4 milioane şi jumătate de lei, la fel am arătat-o, au văzut-o oaspeţii noştri." a menţionat Gheorghe Răileanu -primarul oraşului Cimişlia

În curînd Guvernul Japoniei va deschide la Chişinău, o reprezentantă a ambasadei sau consulat. Autorităţile Japoneze au accentuat că rămân deschişi pentru colaborare cu Moldova, incusiv, cu Cimişlia.

Grupe noi la grădiniţa Făt-Frumos din oraşul Cimişlia (Foto: Rodion Vîrlan)

   Proiectul “Schimbarea uşilor şi ferestrelor la grădiniţele de copii Făt-Frumos, Foişor, Ghiocel, Viorica şi liceul teoretic A.S.Puşkin “ preconizat pentru anuii 2013-2014 din domeniul eficienţei energetic, a costat în totalitate 120 640 de dolari.

   Obectivele proiectului au fost: îmbunătăţirea mediului educaţional în instituţiile preşcolare şi de asemenea condiţiile de lucru al personalului. Economisirea energiei termice. Prevenirea apariţiei şi răspândirii maladiilor respiratorii la copii. Îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi sanitaţie în instituţiile preşcolare. Îmbunătăţirea condiţiilor de educaţiei a copiilor de vârstă preşcolară. Îmbunătăţirea condiţiilor de iluminare din încăperi, în care se află copii. Reducerea considerabilă a pierderilor de energie termică în procesul de încălzire a grădiniţelor. Utilizarea resurselor financiare economisite pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi calităţii de educare a copiilor şi deschiderea unor noi grupe de copii în grădiniţe.

(VIDEO) Geamuri de termopan- economie la energia termică:

(AUDIO) Geamuri de termopan- economie la energia termică:Text: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion Vîrlan

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă