SMURD: SUTE DE OAMENI SALVAŢI DE UN NOU SERVICIU DE URGENŢĂ

   Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare şi Descarcerare, pe scurt SMURD, funcţionează de la începutul acestui an și la Cahul, de unde, cu ajutorul autospecialelor primite de la Guvernul României, poate interveni în 4 raioane din sudul Republicii Moldova. Peste 750 de persoane, între care 72 de copii, au primit primul ajutor medical calificat în 2 luni de activitate a paramedicilor de la Cahul. Fără cazuri de deces, dimpotrivă — salvatorii au reușit să ajute chiar la nașterea unui copil, pe timp de viscol. Ne-am propus să vă arătăm cum arată o zi obișnuită din activitatea SMURD-ului?

Paramedicii de la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare de la unitatea din Cahul se pregătesc pentru o nouă intervenţie după ce au transportat o tânără cu complicaţii provocate de gripă la spitalul din oraş. (foto: Aurel Obreja)

   În câteva minute de la apel, ambulanţa SMURD, a ajuns la Colegiul de medicină, de unde a preluat o tânără pentru a o transporta la serviciul de urgenţă. Este vorba despre un caz mai grav, în care a fost necesară şi implicarea unui medic, nu doar a echipei de paramedici.

Mă apropii de Alexandra, una dintre colegele fetei şi o întreb dacă a auzit despre serviciul SMURD.

”SMURD e tot ceva ca și ambulanța, dar mai urgentă şi merge la cazuri mai extreme. Colegei i s-a făcut rău, ceva legat cu gripa, dar are dureri mari în spate. În 3–4 minute a sosit. Mai repede o să ajungă la spital şi mai repede o să i se acorde ajutor”, explică Alexandra.

Ajunşi la urgenţă, unul dintre paramedic, Sergiu Cosev, îmi spune care este problema pacientei pe care a adus-o acum câteva secunde.

”Domnișoara acuză dureri în zona abdomenului şi are febră. Deja medicii o să stabilească cauza mai exactă”.

Sergiu Cosev este astăzi la a treia sa intervenție. Tura a început la 8 dimineaţa şi se va încheia exact peste 24 de ore.

Paramedicul Sergiu COSEV, obosit după o tură completă, în care a avut 14 chemari, spune că va pleca acasă unde, în sfârșit, va lua masa, pentru prima dată în ultimele 24 de ore.(foto: Aurel Obreja)

”Suntem 24 din 24 de ore la datorie. Dimineaţa începe cu instructajul, tehnica securităţii, ne iscălim, primim automobilele de intervenţie și — la treabă! Pauza de masă, dacă este necesitate de intervenție, nu mai există, adică se trece peste”, spune Sergiu.

   Echipa SMURD şi-a încheiat aici intervenţia, la serviciul de urgenţă, unde pacientul a fost adus, după ce i-a fost acordat primul ajutor medical. Paramedicii au acum o pauză, până la o nouă intervenţie.

Pauzele, însă, după câte se pare, sunt un lux pentru paramedici, care în timpul turei trebuie să fie mereu în alertă, după cum afirmă paramedicul Elena Tanas.

”Ziua începe cu apelul de dimineaţă şi intrăm “pe felie”, cum se spune la colegii noştri din România. 24 de ore tu eşti pe intervenție. Sunt cazuri când nu reușești nici un ceai să bei, uiți că mai trebuie să mănânci, uiţi că mai ai rude, să mai dai un telefon să mai vezi cum se simt cei de acasă”, menţionează Elena.

Totodată, paramedicii au prins şi unele trucuri de la colegii lor din România, ne spune Elena .

”Am învăţat ce înseamnă empatia. Ca să acordăm primul ajutor corect, e nevoie de empatie. Mai ales când este vorba de copii. Să știți că e foarte greu să lucrezi cu copiii. Trebuie să cobori la nivelul lor. Chiar facem şi baloane din mănuşi, le desenăm urechiușe, le legăm fundițe, numai să uite că îi doare.”

Primul centru SMURD a fost deschis la Bălţi, în toamna anului trecut, ca urmare a unui acord semnat între guvernele Republicii Moldova şi României, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale.

Mașinile SMURD sunt dotate cu cel mai modern echipament existent în Republica Moldova, printre care aparate mobile de resuscitare şi defibrilatoare de ultimă generație. Aici medicii pot cu uşurinţă primi naşteri, fără a pune în pericol viaţa mamei sau a nou-născutului. (foto: Aurel Obreja)

Valoarea proiectului se ridică la 6,5 milioane de euro, dintre care 5 milioane au fost contribuția României, iar 1,5 milioane — a Chișinăului. Proiectul are drept scop creşterea capacității de răspuns a serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare din Republica Moldova, în conformitate cu standardele europene.

Cine sunt paramedicii și cum intervin aceștia? La Cahul sunt 20 de paramedici, foşti pompieri, care au trecut un curs de instruire, o parte dintre ei la Iași, iar ceilalţi — pe loc, la Cahul, cu sprijinul formatorilor din România. Am înţeles că serviciul nostru este foarte necesar, spune paramedicul Elena Tanas.

Elena TANAS: la Cahul suntem 20 de paramedici. Toţi am trecut câteva cursuri de instruire specială, majoritatea în România, unde am învățat de la cei mai buni specialişti în domeniu. (foto: Aurel Obreja)

”Vedem că este necesar serviciul nostru. Şi statistica ne arată. Oamenii s-au deprins că vine ambulanţa şi le …administrează un medicament și apoi îi transportă. … Noi venim în ajutor sau ca suport ambulanţei. Nu avem dreptul de a administra, deocamdată, medicaţie. Ceea ce putem noi face, e să le acordăm primul ajutor, până la etapa spitalicească, imobilizăm şi transportăm la spital.”


În cadrul unui singur centru de apel sunt plasate dispeceratele de la poliţie, pompieri şi urgenţă. De aici sunt repartizate echipele SMURD, către cazurile cele mai grave.

Intervenţiile SMURD se fac cu două tipuri de autospeciale. Maşina de tip C1, pentru intervenţii în cazuri mai grave, unde echipa este formată din doi paramedici şi un medic şi maşina de tip B 2, cu doi paramedici la bord, destinată pentru stabilizarea situaţiei pacientului și transportarea la urgență.

Maşinile sunt dotate cu aparate de ultimă generaţie: defibrilator, baloane pentru respirație artificială, saltea pentru imobilizare în caz de fracturi, care ajută la acordarea primul ajutor mai eficient şi mai repede.

De exemplu, în cazul amputării accidentale a unui membru, poate fi utilizată o cutie frigorifică specială pentru transportarea acestuia. Kitul pentru replantare ajută la conservarea organului sau membrului amputat, pentru a-l aduce la spital unde poate fi cusut la loc.

Apelurile la numerele scurte 901, 902 şi 903 sunt preluate centralizat de angajaţii unui singur dispecerat, care ulterior transmit informația echipei SMURD. (foto: Aurel Obreja)

Aria de intervenţie a SMURD Cahul sunt raioanele Cahul, Leova, Taraclia şi Cantemir, cu o populaţie de aproximativ 280 de mii de persoane. Datele statistice care nu indică nici un caz de deces până în prezent, îi încurajează pe salvatori, care au reușit chiar să ajute la aducerea pe lume a unui bebeluş, ne mărturisește Gheorghe Hanganu, specialist al direcţiei prevenire şi relaţii cu publicul, locotenent al Serviciului de Salvare.

Gheorghe Hanganu: aria noastră de intervenţie sunt raioanele Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, cu o populaţie de peste 280 de mii de cetăţeni. Următoarele destinaţii ar putea fi oraşele Edineţ, Orhei şi, de ce nu, municipiul Chişinău. (foto: Aurel Obreja)

”Din cauza înzăpezirilor care au avut loc anul acesta aici, în Sud, troienele au fost mai mari, o doamnă nu a reușit să ajungă la timp și a fost nevoită să apeleze la serviciul 903, iar dispecerii au direcţionat maşina noastră SMURD pentru acordarea primului ajutor medical. Au primit nașterea pe drum băieţii” adaugă emoţionat Gheorghe Hanganu

Următoarea destinaţie a SMURD-ului ar putea fi orașul Edineţ, după care urmează Orheiul și apoi ar putea ajunge la Chișinău. Totodată, un elicopter staţionat la Iaşi poate interveni oricând, în cazul unor situații excepționale, şi pe teritoriul întregii Republici Moldova.

VIDEO: SMURD pentru viață.

AUDIO: SMURD pentru viață.

 

Pe aceeaşi temă:

pasaport

Fără vize în UE-bilanţul unui an

smurd

Smurd pentru viaţă

pasaport

Un an fără vize în UE pentru cimişlieni

nuc

Nuca-fructul care te face milionar

pasaport Piaţa europeană-şansa pentru un producător de mere din Ungheni

drum

Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

incubator

Deschiderea incubatorului de afaceri la Cimişlia

masina Teren nou de joacă la gradiniţa Rîndunica

pasaport Secţie de reabilitare medicală la Cimişlia

auto

Viaţa cu şi fără autobuze şcolare la Donici

Free Web Hosting