Free Web Hosting

O ŞANSĂ PENTRU FEMEILE ROME DE A SE INTEGRA ÎN SOCIETATE

   Varvara Duminică conduce propria maşină mai bine de zece ani. Iar de la volanul propriei sale vieţi luptă pentru drepturile romilor din localitate.


   Anul aceasta a înregistrat o premieră în cariera sa politică. Este una dintre cele două femei de etnie romă din R. Moldova care, pentru prima dată în istoria alegerilor locale generale, a fost aleasă în funcţia de consilier local.

    “Am simţit susţinerea consătenilor şi înainte de alegeri. Nu m-am străduit să demnonstrez mai mult, dar lumea în sat mă cunoaşte prin activităţile mele. Monumentul de la intrarea în sat l-am înălţat eu cu suportul romilor şi al non-romilor”, ne spune Varvara Duminică.

   Alegerea celor două femei de etnie romă în funcţia de consilier local este cu adevărat o performanţă, în condiţiile în care comunitatea romilor este destul de conservatoare, iar rolul femeii în afara familiei este limitat.


    “Din 2003 şi până acum am discutat cu soţii femeilor rome, cu rudele, cu părinţii fetelor tinere că este momentul ca etnia romă să se trezească şi să permită femeii să fie activă în societate”, ne explică preşedintele Asociaţiei “Tarna Rom”, Marin Alla.

   În total, pe ţară au candidat la alegerile locale generale pentru funcţia de consilier 7 persoane de etnie romă.

   Activista care promovează drepturile romilor, Natalia Duminică, salută alegerea celor două femei de origine romă în funcţia de consilier, dar spune că la nivel central lucrurile nu stau la fel de bine.


    “Ceea ce a fost, se întâmplă doar la nivel local. Dacă e să vorbim la nivel central, în unicul partid care abordează subiectul romilor nu sunt femei sau chiar dacă sunt, vocea lor, de cele mai dese ori, nu este auzită”, a precizat Natalia Duminică.

   Varvara Duminica speră că prin exemplul ei şi alte femei, inclusiv de etnie romă, să se implice în politică şi să participe activ în luarea deciziilor.

   Consiliera romă a trebuit să treacă peste multe stereotipuri şi prejudecăţi de-a lungul vieţii. Încă mai sunt vii în memorie episoadele dureroase când i s-au spus vorbe necugetate doar pentru că este de altă etnie.

   Aşadar, spulberăm miturile despre romi, iar Varvara Duminică ne invită în casa ei, ne lasă să o filmăm cum găteşte la bucătărie. Şi-a chemat în ajutor un nepot care a ales să se facă bucătar.


    “Părinţii au vrut să merg să studiez altceva, dar eu am zis că vreau să fiu bucătar, îmi place să gatesc”,ne spune cu mândrie Nicolae Neniţă.

   Tânărul povesteşte că nu s-a simţit discriminat nici la şcoală, nici la colegiul unde şi-a făcut studiile. Totuşi, cercetările arată că elevii romii din Moldova sunt mai des agresaţi la şcoală decât cei care reprezintă alte etnii. Astfel, 16% dintre copii romi au fost agresaţi la şcoală în anul 2011, faţă de 7% în cazul copiilor de alte etnii.


   În acelaşi timp, potrivit sondajului sociologic “Fenomenul discriminării în Republica Moldova: percepţia cetăţeanului”, realizat de Institutului de Politici Publice la sfârşitul anului 2014, doar 63% din respondenţi ar accepta ca romii să traiască în R. Moldova.

   Vorbind despre femeile rome, formele de discriminare a acestora sunt şi mai accentuate. Femeile rome au acces la educaţie, la sănătate sau la un loc de muncă în proporţie mai mică decât bărbaţii romi.


    “În domeniul sănătăţii, femeile rome sunt discriminate în raport cu cele non-rome. Medicii argumentează că romele sunt murdare, că nu pot vorbi cu ele, găsesc întotdeauna scuze ca să nu primească o femeie romă la consultaţie sau să nu îi acorde serviciile necesare”, ne spune Natalia Duminică.

   Alarmante sunt şi cifrele privind căsătoriile timpurii în rândul romilor. Preşedintele Asociaţiei “Tarna Rom”, Marin Alla susţine că aproape 70% dintre tineri se căsătoresc până la vârsta de 18 ani, ceea ce constituie o gravă problemă.

    “În unele comunităţi, fetele se căsătoresc la vârsta de 12–16 ani şi, odată cu mariajul, fetele abandonează şcoală. şi băieţii, atunci când se căsătoresc, nu mai merg la şcoală. Însă pentru fete este mai specific, mai ruşinos ca atunci când sunt în mariaj să meargă la şcoală, ceea ce nu întâlnim la băieţi. Ei părăsesc şcoala pentru că nu au interes sau nu cunosc care este importanţa educaţiei în viaţa lor”,ne spune Natalia Duminică.

   În sondaje, mai mult de jumătate din respondenţi cred că majoritatea romilor sunt mincinoşi, sunt cerşetori sau hoţi de buzunare, sunt obişnuiţi să trăiască pe spatele altora, încalcă legea, iar cele mai multe femei rome sunt ghicitoare.


   De fapt, romii înşişi par pesimişti privind perspectivele de adaptare a acestora în societate. Peste jumătate dintre romii intervievaţi în sondaje, dar şi 75% dintre populaţia non-romă consideră justificată percepţia romilor că ei ar fi prea diferiţi pentru a se adapta societăţii.

    “Romii sunt în mare parte responsabili să devină parte a societăţii în care trăiesc. Ei sunt acei care trebuie să îşi modifice modul de trai, modul de abordare, comportamentul, dar asta necesită timp. În agenda premierului, a presedintelui trebuie să fie inclusă şi problema romilor. În Acordul de Asociere este prevăzut şi planul de susţinere a romilor, dar Guvernul practic nu a realizat nimic din acest plan”, a declarat preşedintele Asociaţiei “Tarna Rom”, Marin Alla.

   Situaţia este şi mai delicată când vorbim despre femeile rome. Activista Natalia Duminică susţine că e rândul autorităţilor să realizeze mai mult, pentru ca femeile rome să nu mai fie o comunitate invizibilă în societate.

    “În 2013 a avut loc sesiunea 56-a a Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor, care a elaborat şi un şir de recomandări. Statul nostru din păcate nici nu s-a uitat peste document. Următoarea etapă ar fi ca ţara noastră să ia în calcul recomandările internaţionale şi să facă un plan de acţiuni cum să îmbunătăţească situaţia femeilor rome în R. Moldova”, a conchis experta.

   Potrivit datelor neoficiale furnizate de asociațiile acestei minorităţi etnice, în R. Moldova există în prezent o comunitate de peste 200 000 de romi.

VIDEO: ROMII ÎN REPUBLICA MOLDOVA:


Pe aceeaşi temă:

Şansele ca o femeie să ajungă preşedintă în R. Moldova

Ambasadorul SUA la Chişinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiţi

Viaţa din scaunul cu rotile: o lecţie de independenţă

O şansă pentru femeile rome de a se integra în societate

Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

La Cimişlia va fi fondată o Asociaţie a femeilor de afaceri

Peste 50% din rezidenţii Incubatorului de Afaceri Cimişlia sunt femei

O afacere frumoasă cu flori

La Cimişlia femeile în politică sunt reprezentate doar circa 30%