DILEMA MOLDOVENILOR DESPRE ROLUL FEMEII ÎN SOCIETATE

   Familia Cupeţ educă trei copii, de 9,7 şi respectiv cinci ani. Geta este una dintre puţinele femei care a reuşit să îşi deschidă o afacere, încă pe vremea când primul copil avea doar 9 luni.


   În familia Cupeţ, fiecare membru este propriul său şef şi are propriul său program de activitate. Puţinele momente când pot fi împreună sunt dimineţile, la micul dejun.

    “Copilul este centrul Universului, respectiv tu nu ai viaţă, nu ai timp decât să schimbi scutece. Acesta nu este un concept pe care noi îl folosim în familie, pentru că noi nu ne centrăm pe copii. Copilul trebuie să fie satelitul unui model de comportament care ar trebui să fie mama. Tu trebuie să fii aşa cum vrei să fie copiii tăi”, ne spune Geta Raşciuc.


   Pe lângă afacerea cu port-bebe-uri pe care o are, dar şi o mulţime de alte proiecte motivaţionale, Geta lucrează şi la un program de antreprenoriat pentru mămici.

    “Sunt femei care nu sunt informate, altele sunt informate, dar le este frică, iar unora le este lene. Cei trei ani de concediu de îngrijire a copilului pot fi utilizaţi cu sens, modelându-şi o afacere. Există un grup micuţ de femei care pot să o facă şi vor acest lucru, nu le este lene, le este interesant şi au acest entuziasm”, a declarat antreprenoarea.


   Cele mai bune sfaturi pentru femei de la soţii Cupeţ se reduc la implicare şi asumarea responsabilităţii.

VIDEO: FAMILIA CUPEŢ:


   Pe de altă parte, mai sunt încă multe familii în R. Moldova, în care femeile nu au mers niciodată la serviciu, chiar dacă au studii. Se întâmplă cel mai des în familiile cu mulţi copii, pe umerii femeii fiind plasată îngrijirea şi educaţia copiiilor.


   De altfel, majoritatea bărbaţilor din zonele rurale cu care am vorbit au plasat femeia în primul rând la bucătărie şi apoi în spaţiul public. Femeile însă au o altă părere.

VIDEO: OPINII DESPRE ROLUL FEMEII:


   Când este vorba despre domeniul politic, părerile sunt împărtiţe. Cifrele arată că la momentul de faţă avem 183 de femei primar din totalul de 897 de primari aleşi, 22 de deputate din totalul de 101 parlamentari şi 5 ministre din totalul de 19 ministere.


   În cei 24 de ani de independenţă, doar 3 femei au candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova. S-a întâmplat la alegerile din 1996. Iuliana Gorea-Costin, Maricica Leviţchi şi Veronica Abramciuc s-au înscris atunci în cursa electorală.


   Totodată, un sondaj realizat de IPP la sfârşitul anului 2014 arată că doar 6,2% dintre respondenţi ar prefera o femeie în funcţia de preşedinte.


   Pentru comparaţie, în Parlamentul European, în prezent sunt 283 de deputate, faţă de 468 de deputaţi, ceea ce înseamnă o cotă de reprezentare pentru femei de 37,68%.


   Totodată, din anul 2000 şi până în prezent, au fost alese primar în marile oraşe europene 35 de femei. Potrivit raportului “Femeile şi bărbaţii în funcţii de conducere în UE”, publicat de Comisia Europeană în 2013, femeile reprezintă, în UE, aproape o treime din membrii consiliilor locale şi 27% din membrii Parlamentelor naţionale.

   Cum poate fi însă schimbat modul de gândire al femeilor din R. Moldova despre propria lor implicare? Destul de greu, ne spun experţii, în condiţiile în care mai trăim într-o societate dominată de bărbaţi.


    “Primul lucru pe care l-aş face este aprobarea şi implementarea cotei de participare a femeilor în proporţie de 40%. Al doilea lucru ţine de educaţia bărbaţilor şi schimbarea mentalităţii. Educaţia va dura mai mult. Este un proces de lungă durată. Apoi, să vedem ce putem face cu creşele pentru copii, ca să le oferim femeilor mai mult timp. De asemenea, trebuie să se intervină în legislaţia muncii, de modificat Codul Muncii. Fără soluţionarea acestor patru aspecte pe care le-am menţionat va fi foarte greu să ne miscăm mai departe”, a concluzionat preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre.

   În acelaşi timp, preşedinta Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici susţine că e nevoie să acţionezi pentru a-şi realiza dorinţele.


    “Dacă pui benzina în rezervorul unei maşini şi nu apeşi pe accelerator, maşina nu se va porni. E acelaşi lucru, nu se vor întâmpla mari schimbări şi nu vom ajunge foarte curând acolo sus dacă nu vom apăsa pe accelerator, dacă nu vom acţiona. Intelect avem. Automobilul e Parlamentul, Guvernul, consiliile locale, băncile. Benzină am tot pus în rezervoare. Ne trebuie puţină acţiune!”, a menţionat metaforic Ecaterina Mardarovici despre ce trebuie de făcut pentru ca femeile să fie mai prezente în viaţa publică.


VIDEO: OPINIA MOLDOVENILOR- FEMEIA LA CRATIŢĂ SAU ÎN VIAŢA PUBLICĂ?


Pe aceeaşi temă:

Şansele ca o femeie să ajungă preşedintă în R. Moldova

Ambasadorul SUA la Chişinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiţi

Viaţa din scaunul cu rotile: o lecţie de independenţă

O şansă pentru femeile rome de a se integra în societate

Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

La Cimişlia va fi fondată o Asociaţie a femeilor de afaceri

Peste 50% din rezidenţii Incubatorului de Afaceri Cimişlia sunt femei

O afacere frumoasă cu flori

La Cimişlia femeile în politică sunt reprezentate doar circa 30%

Free Web Hosting