Free Web Hosting

CÂT DE UŞOR ÎŞI RECUPEREAZĂ MOLDOVENII BANII PENTRU PRODUSELE NECALITATIVE?

   Alexandru Vicol, un pensionar din Chişinău, a reuşit să-şi recupereze banii pentru un telefon mobil care îi fusese vândut cu defect, doar după ce conflictul a fost mediat de către inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC). Administraţia magazinului refuza să îi restituie banii. Nu toţi consumatorii au parte însă de astfel de soluţii. În multe cazuri, ei sunt nevoiţi să depună plângeri în judecată.


Alexandru Vicol, un pensionar din Chişinău, a renunţat la ideea de a avea un telefon nou, după ce un magazin din capitală i-a vândut un aparat cu defecte.

   Alexandru Vicol este pensionar, dar munceşte în calitate de lăcătuş la o întreprindere. Acum o lună a decis să-şi cumpere un telefon mobil nou şi a ales să îl achite în rate — câte 50 de lei lunar. Problemele au apărut chiar în magazin. ”Vânzătorul nu îl putea conecta ca să îmi arate că telefonul funcţionează. Am cerut altul, dar mi s-a spus că toate sunt aşa. L-am luat acasă, l-am încărcat, iar peste câteva ore s-a descărcat, deşi nu făcusem niciun apel”, povesteşte Alexandru Vicol.

Video: Alexandru Vicol, un pensionar din Chişinău povesteşte despre problemele pe care le-a avut atunci când a încercat să îşi recupereze banii pentru un telefon defect


   A doua zi, când s-a dus la serviciu, telefonul s-a descărcat la doar câteva ore, înainte ca ziua de muncă să se termine. Când şi-a dat seama că a procurat un produs necalitativ, bărbatul s-a dus la magazin, unde i s-a spus că nu a respectat instrucţiunea şi nu l-a încărcat cum trebuie. Mai mult, a fost învinuit că l-ar fi scăpat într-un vas cu apă. Când a rugat să îi fie schimbat aparatul, vânzătorul i-a comunicat că acest lucru nu e posibil, deoarece nu are indicaţii de la patron. În zilele următoare a trecut de mai multe ori pe la magazin, a discutat cu vânzătorii, iar când a înţeles că nu poate rezolva problema a depus o plângere la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului.

   Peste câteva zile a fost sunat de reprezentanţii magazinului, care l-au anunţat că îşi poate recupera banii pentru telefon. Acum, Alexandru Vicol se teme să nu dea greş din nou cu un produs cumpărat la promoţie, de aceea a renunțat la visul de a avea un telefon nou. Aşa că l-a reparat pe cel vechi şi speră să îl mai poată utiliza o perioadă.

   Natalia Cojocaru, şef Serviciul Informare şi Comunicare cu Mass-Media la APC, ne-a explicat că în acest caz a intervenit un inspector din cadrul Agenţiei. ”De obicei, inspectorii se ocupă de caz de la etapa depunerii plângerii şi până la final. Inspectorul discută cu consumatorul, cu agentul economic, analizează situaţia, merge la control, dacă este cazul. În funcţie de caz, pot fi implicaţi şi juriştii agenţiei”, spune Natalia Cojocaru.

14 mii de lei achitaţi unui consumator

   În cazuri similare cu cel al lui Alexandru Vicol şi ajunse la un final „fericit”, consumatorii îşi recuperează contravaloarea bunurilor. Alţii însă reuşesc să obţină câştig de cauză în instanțele de judecată. O decizie recentă a Curţii Supreme de Justiţie a impus întreprinderea de stat ”Moldovagaz” să-i achite unei consumatoare 10 000 mii lei prejudiciu moral şi 4000 lei — cheltuieli de asistenţă juridică. Motivul — femeia a fost obligată ilegal de către furnizor să achite circa 32 mii de lei în urma verificării incorecte a contorului de gaz.


   Inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului au stabilit că documentele normative referitoare la contoarele de gaz nu prevăd cerinţe privind influenţa cîmpului magnetic asupra contorului, iar întreprinderea verificatoare nu dispunea de certificat de desemnare, eliberat de autoritatea centrală de metrologie, pentru dreptul de a efectua măsurări oficiale. Totodată, aceeaşi întreprindere a efectuat măsurarea cu mijlocul tehnic care nu avea calitatea de mijloc tehnic de măsurare legal, deoarece nu dispunea de certificat aprobat în modul stabilit şi buletin de verificare metrologică. Măsurarea s-a efectuat în lipsa procedurii de măsurare legală a câmpului magnetic, aprobată de autoritatea centrală de metrologie. Potrivut APC, această întreprindere nu era asigurată nici cu experţi metrologi pentru efectuarea măsurărilor oficiale.

Un an de procese de judecată pentru un peşte stricat

   Un al consumator s-a văzut nevoit să meargă în instanţă pentru a-şi recupera banii plătiţi pentru un peţte stricat. După ce a participat la mai multe şedinţe de judecată pe parcursul unui an, a reuşit să recupereze contravaloarea prejudiciului — circa 100 de lei. Judecătorul a refuzat însă să îi acopere prejudiciul moral.

Nu vor să îşi apere drepturile pentru că nu au încredere

   Lipsa de încredere în sistemul de protecţie a consumatorului îi face, însă, pe mulţi să renunţe la revendicarea drepturilor garantate prin lege. Viorel Pârvan, coordonator al Centrului pentru Asistenţa Consumatorului, povesteşte că mai multe persoane care s-au intoxicat grav într-un local au refuzat să se adreseze instanţelor de judecată. ”Am mers la spital, am discutat cu ei şi i-am întrebat dacă vor să își recupereze drepturile în instanţa de judecată, oferindu-le şi suport în acest scop. Nimeni nu a vrut să o facă”, povesteşte expertul.

Viorel Pârvan, coordonator al Centrului pentru Asistenţa Consumatorului, afirmă că mulţi consumatori renunţă să îşi caute dreptatea din cauza că procesele durează ani în şir


   Potrivit lui, oamenii nu vor să îşi caute dreptatea în instanţe deoarece procesele durează foarte mult.

   ”Totul depinde de avocat şi de probele pe care reușești să le acumulezi. Evident că eu, în calitate de consumator, mă voi gândi: îmi trebuie mie să investesc atâta timp — să merg în instanţă, de fiecare dată să îmi cer voie de la serviciu — să pierd o oră sau două aşteptând să fiu invitat în sala de şedinţe, să achit serviciile avocatului”, afirmă expertul.

   Potrivit Legii privind protecţia consumatorilor, orice persoană are dreptul la înlăturarea gratuită a deficienţelor, înlocuirea gratuită sau restituirea contravalorii produsului necorespunzător. Aceste acţiuni trebuie întreprinse necondiţionat de către vînzător într-un termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data înaintării reclamaţiei de către consumator sau în termenul stabilit prin contract.

Persoanele ale căror drepturi au fost încălcate pot depune o petiţie la linia telefonică fierbinte a Agenției pentru Protecţia Consumatorului


   Potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, în primele trei luni ale anului curent 13 petiţii au fost rezolvate pe cale amiabilă, suma despăgubirilor fiind de peste 11 mii de lei.

   În acelaşi timp, Agenţia a recepţionat 168 de petiţii şi 1987 apeluri telefonice. Cele mai multe dintre acestea s-au referit la calitatea proastă a unor servicii (123 petiţii şi 930 apeluri telefonice). În acelaşi timp, 31 de petiţii şi 786 de apeluri telefonice s-au referit la produsele industriale neconforme, iar alte 14 petiţii şi 271 de apeluri telefonice — la calitatea unor produse alimentare.


Text/Foto/Video Agenţia de Presă New Project Media


Pe aceeaşi temă:

PRODUSE VÂNDUTE ÎNAINTE DE A FI FABRICATE: ATENŢIE LA ETICHETĂ

ULEIUL DE PALMIER, PREZENT ÎN ZECI DE CATEGORII DE PRODUSE, DAR FĂRĂ INFORMAREA CONSUMATORULUI

Experiment jurnalistic: testarea la nitraţi a fructelor şi legumelor

CÂT DE UŞOR ÎŞI RECUPEREAZĂ MOLDOVENII BANII PENTRU PRODUSELE NECALITATIVE?

CONDICA DE RECLAMAŢII — MULŢI O AU, DAR NU O FOLOSESC

Dezbateri publice privind protecţia consumatorului

BENZINĂRIE SUB FERESTRE-PROTEST A LOCUITORILOR ORAŞULUI CIMIŞLIA