Free Web Hosting

PRODUSE VÂNDUTE ÎNAINTE DE A FI FABRICATE: ATENŢIE LA ETICHETĂ

   Lapte, smântănă, bere sau zefire din viitor. Sunt câteva dintre alimentele pe ale căror ambalaje mai mulţi consumatori din Chişinău au găsit indicată data fabricării din viitor. Unii au depus plângeri la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului (APC), iar alţii s-au limitat să plaseze pozele pe reţele de socializare. Ce nu ştiu consumatorii este că un astfel de truc al comercianţilor sau producătorilor se pedepseşte. Amenda constituie cel puţin 10 mii de lei.


Erorile la data de pe ambalaj sunt depistate cel mai des în cazul lactatelor.

   O locuitoare din Chişinău, Ecaterina Tătaru, a cumpărat la 13 februarie 2016 dintr-un magazin din cartierul Telecentru un pachet cu zefire. „Pe ambalaj se aflau două etichete: pe una, scris mărunt, era indicată data de fabricare 10 februarie, iar a doua, lipită, probabil, la magazin, indica o altă dată a fabricării — 20 februarie, adică peste o săptămână de la data la care am găsit zefirele în vânzare”, ne-a povestit Ecaterina Tătaru.

   Ea spune că din lipsă de timp, nu s-a dus la administraţia magazinului ca să ceară explicaţii şi nici nu a semnalat cazul la Agenţia pentru Protecţia Consumatorului: „Pur şi simplu, nu mai cumpăr de la acel magazin”.

Zefirele cumpărate de o familie din Chişinău aveau indicată pe ambalaj o dată din viitor.   Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului susţin că produsele pe care este indicată o dată anticipată se consideră neconforme. Cel mai des astfel de cazuri inspectorii descoperă la comercializarea lactatelor.

   ”Chefirul, de exemplu, fermentează la întreprinderi în nişte vase mari şi cu 24 de ore înainte de a se încheia procesul tehnologic produsul este ambalat. Respectiv, în următoarele 24 de ore fermentarea are loc în ambalajul de desfacere. În acest timp chefirul ar trebui păstrat în depozitele întreprinderilor. Dar noi am avut cazuri când produsul a ajuns pe rafturi din cauza că au fost confundate loturile. În alte cazuri este vorba despre o contravenţie intenţionată — pentru a prelungi termenul de valabilitate a produsului se aplică o dată anticipată. Sunt şi cazuri în care vorbim despre iresponsabilitatea agenţilor economici, care au livrat acest produs când procesul tehnologic încă nu se finalizase, dar pe ambalaj era marcată deja data la care el trebuia scos în vânzare”, explică Veaceslav Ciuhrii, şef adjunct de direcție în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului.

   Pentru astfel de abateri, agenţii economici sunt amendaţi cu 10 mii de lei, iar dacă înălcarea de lege este descoperită şi a doua oară, amenda se dublează. Dacă neregula a fost depistată în magazin, sancţiunea este aplicată şi administraţiei de aici, nu doar producătorului.

Juristul Viorel Pârvan acordă asistenţă consumatorilor cărora le-au fost încălcate drepturile.


   Juriştii de la Centrul pentru Protecţia Consumatorilor, care este o organizaţie neguvernamentală, afirmă că au acordat asistenţă într-un caz în care şi berea era marcată cu o dată din viitor. ”E un caz din municipiul Chişinău. Am sesizat agentul economic, dar am primit un răspuns evaziv. Ni s-a spus că e o greşeală, că de fapt nu se vede bine data, că acolo e data corectă”, ne-a spus Viorel Pârvan, coordonatorul Centrului.

   El susţine că astfel unii agenţi economici vor să prelungească termenul de valabilitate al unor produse. ”Unii producători ne spun că ei produc marfa seara şi aceasta trebuie să ajungă pe raft a doua zi, de aceea este marcată în ajun. Totuşi, data trebuie să fie cea corectă, deoarece e vorba despre produse perisabile. Ele pot pune în pericol viaţa şi sănătatea oamenilor dacă termenul a fost deplasat din start”, spune Viorel Pârvan.

   Datele Procuraturii Generale arată că anul trecut, în urma unor controale, au fost confiscate tone de smântână, iaurt, unt şi alte tipuri de lactate, pe ale căror ambalaje au fost aplicate etichete cu date de valabilitate flasificate, iar directorii a două astfel de întreprinderi au fost amendaţi.


Text/Foto/Video Agenţia de Presă New Project Media


Pe aceeaşi temă:

PRODUSE VÂNDUTE ÎNAINTE DE A FI FABRICATE: ATENŢIE LA ETICHETĂ

ULEIUL DE PALMIER, PREZENT ÎN ZECI DE CATEGORII DE PRODUSE, DAR FĂRĂ INFORMAREA CONSUMATORULUI

Experiment jurnalistic: testarea la nitraţi a fructelor şi legumelor

CÂT DE UŞOR ÎŞI RECUPEREAZĂ MOLDOVENII BANII PENTRU PRODUSELE NECALITATIVE?

CONDICA DE RECLAMAŢII — MULŢI O AU, DAR NU O FOLOSESC

Dezbateri publice privind protecţia consumatorului

BENZINĂRIE SUB FERESTRE-PROTEST A LOCUITORILOR ORAŞULUI CIMIŞLIA