Free Web Hosting

Se descurcă cum pot. Cum lucrează fermierii moldoveni pământul

   Cu ce arăm pământul, cu ce îl semănăm, cu ce îl cultivăm, de unde luăm tehnică agricolă la preţuri bune? Sunt întrebări la care nici astăzi nu au găsit un răspuns ferimerii moldoveni. Tehnica agricolă modernă este o necesitate stringentă pentru aceştia.Mihail Suvaca a urcat prima data la volanul unui tractor când avea 17 ani. ştie să mânuiască aproape toate tipurile de maşini agricole. Este unul dintre cei mai bine plătiți tractorişti din sat. De 15 ani este angajat la Asociaţia Vindex-Agro SRL din satul Mălăieşti, raionul Orhei.

Pe Mihail Suvaca l-am găsit în lanul de grâu într-o zi de sâmbătă. Conducea un tractor produs în Belarus încă din perioada sovietică. În fiecare zi visează că este la volanul unui tractor de ultimă generaţie. În calitate de tractorist, dar şi de combainier-tractorist are un salariu de 4000–5000 de lei pe lună. (Foto: Sergiu Dobândă, 27 martie 2015, satul Mălăieşti, raionul Orhei)

L-am surprins pe şofer în timp ce împrăştia cu tractorul îngăşăminte în lanul de grâu abia răsărit. Pe zi reuşeşte să treacă în lung şi în lat hectare întregi de pământ.

Jurnalistă: Elena Robu imagine/montaj: Sergiu Dobândă


 

 

Alexei Ivanov, directorul Asociaţiei Vindex-Agro SRL din satul Mălăiești, raionul Orhei. A venit într-o zi de sâmbătă să verifice cum decurg lucrările de primăvară în lanul de grâu pe care îl are în gestiune. (Foto: Sergiu Dobândă, 27 martie 2015, satul Mălăieşti, raionul Orhei)

Fermierul Alexei Ivanov, din satul Mălăieşti, raionul Orhei, directorul Asociaţiei Vindex-Agro SRL, care are în proprietate aceste sute de hectare de culturi cerealiere, spune că împrăştierea îngrăşămintelor cu tractorul provoacă anumite daune, pentru că distruge grâul abia încolţit. Dar recunoaşte, altă soluţie la moment nu are.

Alexei Ivanov ne povesteşte că în anul 2000, când a luat în arendă sute de hectare de terenuri agricole, în urma programului de împroprietărire a ţăranilor cu pământ, s-a ales cu 4 tractoare, destul de vechi, din fosta gospodărie agricolă a satului Mălăieşti.

Jurnalistă: Elena Robu imagine/montaj: Sergiu Dobândă
Fermierul are în gestiune, pe lângă cele nouă tractoare, câteva semănători pentru porumb, pentru grâu, pentru livezi. Are pluguri, cultivatoare, combine. În total, ar fi vorba de aproape 30 de utilaje agricole care costă în jur de patru milioane de lei. Tractoarele sunt importate din Belarus şi Ucraina, iar celelalte utilaje sunt procurate inclusiv din Italia, Austria şi alte ţări europene. (Foto: Elena Robu, 27 martie 2015, satul Mălăieşti, raionul Orhei)


Cum este subventionată de către stat procurarea tehnicii agricole

Fermierul povesteşte că în fiecare an statul aprobă un regulament de subvenţionare a ţăranilor la procurarea tehnicii agricole. Regulamentul se modifică de la an la an.

Cele două tractoare efectuează lucrări de împrăştiere a îngrăşămintelor în lanul de grâu. Aceşti muncitori supraveghează procesul de împrăştiere a îngrăşămitelor. Au de asemenea timp să admire lanurile de grâu din împrejurimi. (Foto: Sergiu Dobândă, 27 martie 2015, satul Mălăieşti, raionul Orhei)

“Pentru anul acesta încă nu există un regulament. În lipsa banilor, fermierii nu pot să procure tehnică nouă, de aceea nu pot beneficia nici de subvenţii. Majoritatea fermierilor cumpără tractoare sau semănători la mâna a doua”, ne povesteşte Alexei Ivanov.

Pe de altă parte, responsabili din cadrul ministerului Agriculturii au declarat că în 2014 subvenţiile au fost acordate pentru compensarea parţială a cheltuielilor pentru procurarea utilajului agricol.

Statul oferă subvenţii tuturor fermierilor la procurarea tehnicii agricole şi a utilajului agricol. Regulamentul însă se schimbă de la an la an şi există anumite condiţii: tehnica şi utliajul trebuie să fie noi. Valoarea subvenţiilor este între 20%–50% din costurile pe care le suportă ferimerii, cu un plafon maxim care se stabileşte anual. Pentru anul 2014, plafonul maxim a fost de 750 000 lei per beneficiar. (Design infografic: Vitalie Harea)


Anul trecut fermierii moldoveni au procurat cel puţin 18 tipuri de utilaje agricole, de la tractoare, până la freze pentru vie şi livadă. Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură a alocat în acest sens subvenţii care au depăşit în medie 118 milioane de lei, iar majoritatea agenţilor economici au procurat tehnică agricolă prin intermediul programului japonez 2KR.