Free Web Hosting

NUCA-FRUCTUL CARE TE POATE FACE MILIONAR

   Oamenii de afaceri moldoveni încearcă, în ultimi ani, să-și diversifice exporturile de nuci cu care să pătrundă pe piaţa Uniunii Europene. De pe o suprafaţă de aproximativ 12 mii de hectare pe care se cultivă nuci, Republica Moldova exportă peste 14 mii de tone de miez de nucă, cea mai mare cantitate — în Uniunea Europeană. Marea Britanie, Germania şi Franţa sunt principalele destinaţii, Republica Moldova fiind al cincilea furnizor de miez de nucă din lume pe piaţa comunitară.

   Un tânăr antreprenor, Oleg Tîrsână din localitatea Voinescu, raionul Hânceşti, întreţine, împreună cu familia sa, o pepinieră în care creşte puieţi altoiţi pentru livezile de nuci autohtone, dar și pentru export în ţările europene.

   Îmi povesteşte că i se trage chemarea de la faptul că în familia lui producerea materialului săditor este o activitate tradiţională de vreo 15–20 de ani.

Oleg Târsână, un tânăr antreprenor, împreună cu familia cultivă la pepiniera de la Voinescu, raionul Hânceşti puieţi de nuci pe care îi vinde pomicultorilor din Republica Moldova, dar şi din ţările membre UE. (foto: Aurel Obreja)

”Mi-am făcut şi studiile în domeniul acesta la o universitate din Franţa şi am decis să revin ca să continui activitatea respectivă care îmi pare foarte practică şi destul de actuală pentru agricultura Moldovei, având în vedere că încercăm să producem producţie agricolă cu valoare ridicată. Ţinta noastră este producătorul local. Vrem să plantăm aici în ţară livezi cât mai performante, cât mai productive, ca să putem exporta miezul de nucă.”

Soiurile străine, cum ar fi cele franceze, promit roadă bună, dar numai dacă sunt irigate din belșug. La pepiniera de la Voinescu sunt cultivate, în mod special, soiurile locale, mai rezistente şi mai potrivite pentru clima noastră, spune Oleg Târsână.

”Există soiuri pe care le-am actualizat, pentru că au fost un pic uitate, de provenienţă locală. În primul rând, soiul Pescianschi. Dă randamente, dacă nu exact la nivelul celor care promit unii că am obține cu soiuri americane sau franceze, cred că cel puţin 80 la sută din producția acestor soiuri. Un soi care ne dă un miez absolut alb şi bineînţeles e foarte gustos. E un soi care, din fericire, întruneşte foarte multe calităţi şi foarte puţine defecte. E rezistent la îngheţ—asta e cel mai important” mai adaugă agricultorul.

Ion Cuhal conduce una dintre companiile exportatoare de nuci şi miez de nucă, ce colectează şi procesează o cantitate de până la 500 de tone anual şi o exportă, în special, în Uniunea Europeană. Şi-au început activitatea acum 10 ani, iar astăzi aprovizionează cu miez de nucă moldovenesc mai multe branduri internaționale.

Ion CUHAL, exportator de nuci, își vinde marfa în Uniune Europeană, fiind unul dinte cei mai mari furnizori de miez de nucă pentru brandul elveţian ”Heidi”, care utilizează în exclusivitate miezul de nucă de origine din Republica Moldova pentru producerea mai multor tipuri de ciocolată. (foto: Aurel Obreja)

”Una dintre companiile cu care lucrăm este Heidi, ciocolata elveţiană care sută la sută utilizează nuca produsă de noi în ciocolata lor. Altă companie este Ritter Sport din Germania care utilizează miezul de nucă produs de noi în ciocolata lor. Am început cu cantităţi loturi mici, de probă. I-am convins şi au ales să lucreze cu noi”.

- Şi un preţ mai bun? îl întrebăm pe producător.

”Preţurile noastre, din Moldova, în comparaţie cu cele americane sau franceze, sunt mult mai accesibile. Asta şi face diferenţa, spune Ion Cuhal. Paşii pe care îi efectuez pentru a stabili nişte rapoarte comerciale cu partenerii externi se bazează pe câteva principii: calitate, onestitate, termene”, mai precizează exportatorul.În Republica Moldova nucii cresc peste tot, inclusiv la marginile de drum. Suprafaţa totală a livezilor de nuci este de aproximativ 12 mii de hectare. (foto: Aurel Obreja)

Regulile impuse de piaţa europeană sunt stricte, dar producătorii noştri ştiu să le facă faţă, ne asigură preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Constantin Gajim.

Constantin GAJIM, preşedinte Uniunea Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere. (foto: Aurel Obreja)

”Cum e scris în contract, dacă e scris că trebuie să fie ”A 1 fluturaş”, aşa trebuie să fie în ladă. E foarte greu de intrat pe piaţa germană, dar e tare uşor de ieşit, iar dacă ai ieşit—nu mai intri. Cu englezii, cu germanii, cu francezii se lucrează tare corect. Este contract, ai îndeplinit contractul şi gata”, spune Constantin Gajim.

Kilogramul de nucă la export se vinde că 7–9 euro, nuca întreagă—de la 3, la 4,5 euro. Totodată, producătorii şi exportatorii de nuci nu au nevoie de publicitate, marfa lor oricum e la mare căutare, se mai laudă Constantin Gajim.

„Dacă acum dumneata îmi spui că ai 200 de tone de miez de nucă—până în seară ai şi vândut! E un dar de la Dumnezeu pentru noi, noi nu avem altă bogăţie. O cultură mai bună pentru poporul nostru nu există la noi în ţară. Eu, de pildă, când eram în clasele întâia, a doua, a treia, duceam un sac de nuci la magazin şi-mi luam toate rechizitele pentru şcoală”.

- Mai este acum loc pentru un începător pe piața din Moldova? îl întreb.

”Întotdeauna a fost. Deficitul de miez de nucă în Europa este de peste 200 de mii de tone. Este o piață colosală.”

Miezul de nucă a devenit un produs de top în exporturile moldoveneşti. Doar în 2014 Republica Moldova a exportat nuci în valoare de peste 110 milioane de dolari, devenind unul din cei mai mari exportatori de acest produs în Europa, după SUA, Mexic şi China. (foto: Aurel Obreja)

Simţind perspectiva acestui sector, mulți fermieri au plantat nuci pe suprafețe de zeci de hectare, însă profitul se lasă aşteptat. Până la 8–10 ani, perioadă care le trebuie nucilor ca să intre în rod, accentuează Constantin Frumusachi, din satul Lazo, raionul Drochia.

Constantin FRUMUSACHI, antreprenor Drochia: totul a început ca o afacere de familie. Am așteptat 10 ani ca acum să începem să exportăm miez de nucă şi să avem profit. Voi lăsa livada de nuci nepoţilor. (foto: Aurel Obreja)

”Am pornit să facem o afacere de familie şi acum, abia anii aceştia, începem a ne bucura de rodul care începe a apărea acum, câte olecuţă. Zece ani de zile stai cu dinții la soare şi nu capeţi nimic de acolo. Șezi şi aştepţi: ”Când am să am o nucuşoară?”. Dar socot că e o investiție foarte bună, dar rezultatele, totuși, o să le vedem pe viitor.”


Astfel, agricultorul se gândeşte să-şi extindă suprafeţele de nuci şi să le lase moştenire copiilor.

”Nucul fructifică 60 de ani! Numai să ai grijă de livada”, subliniază fermierul

Culturile nucifere cresc pe teritoriul Republicii Moldova din cele mai vechi timpuri. Cele mai răspândite soiuri sunt: Cazacu, Codrene, Iargara, Lunguieţe, Pescianski (foto: Aurel Obreja).

   Anul trecut, din totalul exporturilor de fructe din Republica Moldova, cantitativ, nucile au reprezentat 6 la sută. În bani, cifra exporturilor de nuci, însă arată impresionant, fiind de peste 110 milioane de dolari, adică 57 la sută din volumul exporturilor de fructe.


În 2014 exportul de nuci și miez de nucă din Republica Moldova a reprezentat 6% din total, cu o cifră de afaceri de peste 110 milioane de dolari. (sursa:MAIA)

AUDIO: Fructul care te poate face milionar.

 

Pe aceeaşi temă:

pasaport

Fără vize în UE-bilanţul unui an

smurd

Smurd pentru viaţă

pasaport

Un an fără vize în UE pentru cimişlieni

nuc

Nuca-fructul care te face milionar

pasaport Piaţa europeană-şansa pentru un producător de mere din Ungheni

drum

Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

incubator

Deschiderea incubatorului de afaceri la Cimişlia

masina Teren nou de joacă la gradiniţa Rîndunica

pasaport Secţie de reabilitare medicală la Cimişlia

auto

Viaţa cu şi fără autobuze şcolare la Donici