Free Web Hosting

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

La Gradinita “Ghiocel” din or.Cimislia va fi construita una din cele 80 de Centrale moderne pe biomasa , preconizate pentru sectorul public din R.Moldova pentru perioada 2015-2017 in cadrul etapei a doua a proiectului ENERGIE si Biomasa, sprijinit de catre Uniunea Europeana. Declaratia a fost facuta de catre specialistul in mobilizare comunitara al proiectului, Tatiana Craciun in cadrul emisiunii TV “Ora Locala” la Media TV Cimislia :

Potrivit primarului de Cimislia, primele lucrari de coordonare deje au demarat pe teren. Astfel la inceputul sezonului rece octombrie 2016, gradinita Ghiocel din Cimislia va fi incalzita cu peleti si brichete.

Tehnologia de incalzire a institutiilor publice in raionul Cimislia déjà a fost verificata IN PERIOADA 2012-2013 in cadrul a patru localitati- gimnaziile din Costangalia, Mihailovca, Javgur, gradinita din Porumbrei. Potrivit primarului comunei Javgur, Gheorghe Vacarciuc, incalzirea cu biomasa comparativ cu gaze naturale da un effect economic de cca 20- 30%.

 

 

 

 

 

Localităţile din raionul Cimişlia. în care a fost implimentat proiectul Energie şi Biomasă (sursa: www.biomasa.md)

Potrivit lui Ion Cozma, sef Directie Monitorizare a Eficientei Energetice a Agentiei pentru Eficienta Energetica a R.Moldova, in a doua etapa a proiectului- perioada 2015-2017, UE preconizeaza sa investeasca cca 9,4 mln. Euro pentru dezvoltarea energiei alternative in R.Moldova. La moment cota parte a energiei alternative in R.Moldova constituie cca 4%.

In perioada 2011-2014 in Republica Moldova a fost implimentat proiectul ENERGIE si BIOMASA – Resurse energetice alternative pentru Moldova. In cadrul primului proiect in Republica au fost racordate institutii publice la centrale termice pe biomasa 144 de scoli, gradinite si centre comunitare, au fost deschise pecste 350 de noi locuri de munca in comunitatile rurale. Total Uniunea Europeana a cheltuit in acest scop 14,5 mln euro. Pina in anul 2020, conform Strategiei energetice nationale cota parte a energiei produsa in R.Moldova urmeaza sa atinga 20 %.Jurnalistă: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion Vîrlan

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă