Free Web Hosting

FRUCTE ŞI STRUGURI PENTRU EXPORT ÎN EUROPA

   În anul 2013, gospodăria agricolă Valea Viilor din satul Valea Perjei raionul Cimişlia, a lăsat în livadă fără a le colecta, peste 200 tone de piersic şi caise. Motivul – lipsa pieţii de desfacere şi perioada scurtă (2-3 zile) de păstrare a fructelor recoltate. Situaţia i-a mobilizat pe conducătorii întreprinderii să caute posibilităţi de a construi un frigider de păstrare a fructelor pentru a permite eşalonarea realizărilor la un preţ mai convenabil. Astfel în acelaşi an, agricultorii din partea locului au hotărît să construiască un depozit frigorific de păstrare a fructelor şi strugurilor. Astfel, în perioada 2013-2014, s-a construit un depozit, cu 7 camere de păstrare a fructelor şi strugurilor cu o capacitate totală de 630 tone.

Depozit frigorific în satul Valea Perjei, raionul Cimişlia(Foto: Andrei Bargan)
Nicolae Ciobanu- lider agricol, satul Valea Perjei (foto: Andrei Bargan)

"S-a început din anul 2014 şi a fost programat în două etape: prima etapă a constituit din 4 camere - una de prerăcire cu capacitatea de 30 de tone şi 3 de păstrare cu capacitatea de 110 tone. A doua etapă a fost finalizată cu 3 camere cu capacitatea de cîte 90 de tone fiecare. În total, toată capacitatea la frigider cu camera de prerăcire constituie 630 de tone." a menţionat liderul agricol din satul Valea Perjei- Nicolae Ciobanu.

   Antreprenorul speră la sprijinul acordat din partea statului sub formă de subvenţie pentru cooperarea parţială la procurarea echipamentului şi a materialelor de construcţie. Este vorba de 50 de procente din valoarea investiţiilor dar nu mai mult de 2, 5 milioane lei. Antreprenorul însă afirmă că doar în anul 2014 a cheltuit peste 6 milioane lei la construcţia frigiderului.

Producţie proaspătă în depozitul frigorific din satul Valea Perjei(Foto: Andrei Bargan)

"S-a depus pachetul de documente la AIPA, pentru a primi subvenţii conform Hotărîrii de Guvern. Subvenţiile pentru anul precedent constituie aproximativ două milioane pentru construcţia frigiderului la prima etapă şi pentru cară electrică" precizează Nicolae Ciobanu.

   Datorită depozitului frigorific, în anul 2014, antreprenorul a depozitat peste 200 tone de struguri de masă, realizîndu-i ulterior cu plus 2 lei la fiecare kilogram. Astfel s-a ales cu un venit de circa jumătate milion de lei.

Piersici recoltaţi şi depozitaţi în lăzi (Foto: Andrei Bargan)

   Jumătate din producţia de struguri, caise şi piersic din depozitul frigorific a fost exportată în Uniunea Europeană, în rest- Belorusi şi Rusia.

Exportul fructelor în Europa

Exportul fructelor în Belorusi

Exportul fructelor în Rusia

   În prezent la întreprinderea condusă de Nicolae Ciobanu din satul Valea Perjei lucrează peste 100 de angajaţi, inclusiv la depozitul frigorific.

Sergiu Puriş- angajat, SRL Valea Viilor, satul Valea Perjei (foto: Andrei Bargan)


"- Am pus struguri şi acum iată am pus piersici."
- La struguri sunt pierderi?
"- E normal, se usucă, se strică, numaidecît este un procent oarecare care nu merge." ne spune Sergiu Puriş angajat la SRL Valea Viilor.

   Depozitul frigorific din satul Valea Perjei îi permite antreprenorului să păstreze peste 600 tone de fructe şi struguri anual. La moment, sunt folosite doar o treime din spaţiile frigiderului. Antreprenorul îşi planifică să diversifice producţia păstrată, să sădească noi soiuri de pomi fructiferi (actualmente dispune de 70 de hectare de livatdă) şi noi soiuri de viţă de vie (actualmente dispune de peste 100 hectare de vita de vie). Deasemenea intenţionează să coopereze cu alţi producători de struguri şi fructe din regiune pentru a exploata frigiderul la întreaga capacitate şi a spori exportul în ţările Uniunii Europene- peste 50 de procente din producţia agricolă recoltată.

VIDEO: Fructe şi struguri pentru export în Europa:

AUDIO: Fructe şi struguri pentru export în Europa:Jurnalistă: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion VîrlanPe aceeaşi temă:

Viziunea miniştrilor Agriculturii din Moldova şi Polonia despre modernizarea agriculturii moldoveneşti

Moldova vs Polonia: Cum s-au dezvoltat fermele de-a lungul anilor

Cum dezvoltă o afacere un fermier moldovean faţă de unul polonez

Cu ce prelucrăm pământul în Republica Moldova

Cum călătoreşte o sticlă de vin din Moldova până în Polonia și de ce este bine să ştim

Fructe şi struguri pentru export în Europa

Tineri agricultori reuşesc datorită ajutorului european

Afaceri cu iepuri la Selemet

Afacerea cu pomuşoare a cimişlianului Sergiu Pleşca

Andrei Coptu din Selemet Cimişlia după revenirea din Europa cultivă viţa-de-vie