Free Web Hosting

ENERGIE ELECTRICĂ ACUMULATĂ DE LA SOARE

   Primăria oraşului Cimişlia testează un sistem de producere a energiei electrice în baza panourilor fotovoltaice. Acum un an de zile pe acoperişul sediului primăriei au fost montate 6 panouri fotovoltaice, care produceau circa 1, 5 kilovaţi de energie electrică folosită de primărie pentru iluminarea oficiilor şi funcţionarea calculatoarelor.Panourile au fost oferite primăriei de către Consiliul Judeţean Prahova, România.

Instalaţia fotovoltaică de pe clădirea primăriei Cimişlia (Foto: Rodion Vîrlan)

"Cu cît mai mult vor vedea oamenii această instalaţie pe viu aici în Moldova, eu cred că vor fi foarte mulţi agenţi economici, întreprinderi de stat şi administraţii publice locale care vor începe să studieze posibilităţile de a instala aceste staţii fotovoltaice. Noi acum discutăm, ne uităm cam ce suprafaţă are acoperişul primăriei şi cred că am putea produce energie pe care să o livrăm la Union Fenosa, ori cel puţin să acoperim cheltuelile mari pe măsură, pentru iluminarea stradală." a menţionat Gheorghe Răileanu- primarul oraşului Cimişlia.

Captarea energiei solare cu ajutorul panoului fotovoltaic(Foto: Rodion Vîrlan)

Panourile s-au recomanda destul de bine, şi au contribuit la economisirea curentului electric pentru funcţionarea clădirii. În anul curent specialiştii din România au mai instalat 6 panouri fotovoltaice.

"Ceia ce am realizat este o instalaţie fotovoltaică, cu o putere instalată de 3 KW. Această instalaţie este monofazică, panourile solare sunt scumpe, dar nu foarte scumpe căci se amortizează în timp investiţia, iar întreprinderele care au un consum mare de energie, chear le recomandă pentru a implementa acest sistem de instalaţie fotovoltaică. Un panou la preţ este în jur de 125 de euro, depinde de producător şi de unde sunt aduse" ne spune Ciprian Coman- inginer din jud. Prahova, România.

Energia de la instalaţia fotovoltaică injectată în reţea(Foto: Rodion Vîrlan)

În România, în special în judeţul Prahova, această industrie este destul de dezvoltată. Specialiştii din România intenţionează să extindă afacerea cu producerea curentului electric prin panouri fotovoltaice. În acest scop, ei au primit deja aprobarea din partea primăriei de a instala pe un teritoriu de cîteva hectare panouri fotovoltaice pentru producerea a circa 3 MEGAVAŢI de curent electric care urmează a fi realizat distribuitorilor de energie electrică din Republica Moldova. Deocamdată ei sunt în aşteptarea ajustării legisaţiei Republcii Moldova la acest capitol.(VIDEO)Energie electrică acumulată de la soare


(AUDIO)Energie electrică acumulată de la soareJurnalistă: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion Vîrlan

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă