O AFACERE FRUMOASĂ CU FLORI

   Dragostea pentru flori aduce bani, dacă ne dorim foarte mult.

   Pasiunea pentru florile decorative sa transformat într-o afacere. Este vorba de Eugenia Gîscă din satul Gura Galbenei raionul Cimişlia. Al doilea an consecutiv, familia Gîscă cultivă flori ornamentale în sere. Depun o muncă enormă- dar şi satisfacţia este pe măsură.

Eugenia Gîscă- crescătoare de flori

"O perioadă cumpăram flori pentru noi, la balcoane, în ogradă pentru ca să fie frumos. Permanent cumpăram, asta pentru noi era o boală, ne duceam la oraş şi numaidecît trebuia să venim cu flori. Şi ne-am gîndit de ce noi să nu ne ocupăm, doar pepeni pătlăgele creştem.Chiar este mai plăcut cu floarea să te ocupi. Noi suntem toată ziua ocupaţi cu pătlăgelele şi pepenii – dar de multe ori seara noaptea lucrez aici" a menţionat Eugenia Gîscă.

   Familia Găscă cultivă mai multe specii de flori, printre care petuniile, solfinele şi verbenele. Semănţele sunt cumpărate din Germania. Pasiunea Eugeniei Gîscă, este împărtăşită de toţi membrii familiei. Cu toţii depun suflet în cultivarea florilor.

FOTO: FLORI CRECUTE ÎN SERĂ DE CĂTRE EUGENIA GÎSCĂ"Şi soţul iubeşte florile şi fetele şi băiatul, toţi ne ocupăm. Purşi simplu singur sau în doi nu dovedim" ne spune gospodina casei.

   Florile crescute în seră sunt vîndute la pieţele comerciale din oraşele Cimişlia şi Hînceşti. De asemenea sătenii, se numără printre cumpărători. Costul unei flori variază de la 15 la 35 de lei."Probleme- noi ne apucăm de lucru şi ne pare că o să ne ajungă şi finanţe, dar e scump şi ghiveciul şi suspendarea aceasta şi torful este foarte scump. Undeva plănuim parcă nu atîta dar cînd te apuci de lucru trebuie mult" spune femeia.

   Creşterea floriilor este destul de anevoiasă. Din acest motiv familia Gîscă mereu se informează şi este în pas cu ultimile tehnologii.

Galina Munteanu- consultant local ACSA satul Malcoci, raionul Ialoveni

"În primul rînd ca să creşti flori frumoase trebuie să ai un loc bine luminos, cum ar fi sera doamnei Eugenia, trebuie să avem sol bine drenat nutritiv. Şi sămînţa de flori trebuie să fie de la producătorii de flor anume, să nu fie cumpărată de la piaţa din localitate sau piaţa Centrală. Foarte mult contează şi îngrăşămintele minerale şi îngrăşămintele organice care sunt introduse în sol pentru flor şi chiar şi soliţiile de protecţie." a menţionat Galina Munteanu- consultant ACSA   În activitatea pe care o desfăşoară, familia Gîscă este susţinută şi de Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală ACSA. Aceasta este beneficiară a proiectului "Creşterea şi comercializarea florilor în sol protejat".

Nicolae Gujuman- coordonator de proiecte ACSA Cimişlia

"Dumnealor împreună cu noi, săptîmîna viitoare vom procura un motucultor care este strict necesar pentru prelucrarea solului în sere şi în cîmp deschis." ne spune Nicolae Gujuman -coordonator de proiecte ACSA Cimişlia.

   Familia Gîscă planifică în viitor să-şi extindă afacerea, urmînd să mărească numărul speciilor de flori cultivate.În raionul Cimişlia cultivă flori în sere doar 3 familii. Cheltuielile şi munca enormă care se depune limitează numărul doritorilor de a se împlica în această afacere.VIDEO: O AFACERE FRUMOASĂ CU FLORI:AUDIO: O AFACERE FRUMOASĂ CU FLORI:


Pe aceeaşi temă:

Şansele ca o femeie să ajungă preşedintă în R. Moldova

Ambasadorul SUA la Chişinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiţi

Viaţa din scaunul cu rotile: o lecţie de independenţă

O şansă pentru femeile rome de a se integra în societate

Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

La Cimişlia va fi fondată o Asociaţie a femeilor de afaceri

Peste 50% din rezidenţii Incubatorului de Afaceri Cimişlia sunt femei

O afacere frumoasă cu flori

La Cimişlia femeile în politică sunt reprezentate doar circa 30%