ŞANSELE CA O FEMEIE SĂ AJUNGĂ PREŞEDINTĂ ÎN R.MOLDOVA

   Deşi ambii se nasc cu şanse egale, în R. Moldova fetele şi băieţii sunt, de cele mai dese ori, pregătiţi pentru roluri diferite în viaţă. Se întâmplă pentru că aşa sunt educaţi în familie, la şcoală, acesta este modelul pe care îl văd la părinţii lor, dar şi în societate.


   După studii, fetele aleg, de obicei, să se căsătorească, iar după naştere — să aibă grijă de copii şi să îi educe. Statisticile arată că doar 15,3% dintre femeile care au copii de până la 2 ani se încadrează activ în câmpul muncii.

   În medie, salariul femeii, în R. Moldova este cu 13% mai mic decât al bărbatului, chiar dacă femeile cu o calificare superioară constituie 65%, faţă de 35% — bărbați. Cu toate acestea bărbaţii sunt conducători de toate nivelele în proporţie de 56%, faţă de 44% — femei.

   Experţii spun că este nevoie de un miracol ca o femeie să ajungă preşedintă în R. Moldova. Una dintre cunoscutele militante pentru drepturile femeilor, Ala Mîndîcanu, fostă deputată în două Legislaturi, spune că “Republica Moldova nu a ajuns la un grad de civlizaţie, când societatea să trateaze egalitatea de gen ca pe o normă. Din contra, promovarea femeilor mai e considerată o anomalie”.


   “Demnitatea şi sentimentul propriei valori nu au devenit încă nişte trăsături distincte ale femeii din Republica Moldova, dar şi ale cetăţeanului în general. Societatea noastră nu este construită după modelul occidental, pe orizontală, după principiul „win-win”, când toţi discută de la egal la egal şi au grijă ca să căştige toate părţile. Mentalitatea moldoveanului este în continuare una patriarhală, totalitară, bazată pe principiul „win-loose”, a menţionat Ala Mîndîcanu.

   Situaţia însă s-ar putea schimba, iar şansele femeii să ajungă preşedintă ar putea creşte dacă părinţii ar pregăti şi fetele, şi băieții pentru aceleaşi roluri în viaţă, dacă ,după naşterea copolului, femeia ar împărţi responsabilităţile cu soţul.

   În plus, dacă ar fi redus nivelul sărăciei şi al migraţiei în rândul femeilor, dacă societatea ar accepta femei în funcţii de conducere, dacă s-ar respecta legislaţia în vigoare privind egalitatea de gen şi s-ar aplica sancţiuni pentru nerespectarea acesteia, dacă ar exista cota de reprezentare pentru femei în listele electorale de 40%, dacă liderul de partid s-ar alege prin vot secret, atunci şi şansele femeii să fie aleasă şef de stat ar putea crește.


   Potrivit fostei deputate, Ala Mîndîcanu, cele mai importante lucruri pentru a schimba situația privind egalitatea de gen sunt:

  1. Conştientizarea fenomenului discriminării de gen în societate, şi, în special, în rândul femeilor. De multe ori ele suportă tratamentul discriminatoriu ca pe ceva normal, ori chiar îl aplică, inclusiv altor femei, mai ales în educaţie. Pot fi aduse aici mii de exemple, de la felul de a se îmbrăca al fetelor şi al băieţilor, la jucării, la sarcini în casă şi la şcoală etc. Responsabili de schimbarea situaţiei sunt ONG-urile, programele internaţionale în domeniu, şcoala, familia.
  2. Existenţa unei legislaţii moderne care să conţină neapărat mecanismul de realizare, dar şi sancţiunile pentru încălcarea legilor. Astăzi, chiar dacă avem o lege privind asigurarea egalităţii, nu avem nici bani pentru realizarea prevederilor legale, nici sancţiuni reale pentru încălcarea lor. Responsabili sunt Parlamentul, Guvernul, ONG-urile.
  3. Solidaritatea femeilor, lucru care nu există, din păcate. Femeile susţin mai mult candidaţii bărbaţi la alegerile de orice nivel. Analiza repartizării voturilor este concludentă în acest sens. Responsabili de schimbarea situației sunt societatea, şcoala, familia.

VIDEO: ANIMAŢIE- FEMEIA PREŞEDINTĂ:Pe aceeaşi temă:

Şansele ca o femeie să ajungă preşedintă în R. Moldova

Ambasadorul SUA la Chişinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiţi

Viaţa din scaunul cu rotile: o lecţie de independenţă

O şansă pentru femeile rome de a se integra în societate

Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

La Cimişlia va fi fondată o Asociaţie a femeilor de afaceri

Peste 50% din rezidenţii Incubatorului de Afaceri Cimişlia sunt femei

O afacere frumoasă cu flori

La Cimişlia femeile în politică sunt reprezentate doar circa 30%