Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Aşa îşi aminteşte fermierul Alexei Ivanov din satul Mălăieşti, raionul Orhei despre anii care au urmat după colapsul URSS. Afacerea lui a început acum 15 ani, în urma programului de împroprietărire a ţăranilor cu pământ. Afirmă că pentru el pământul înseamnă viaţă, altceva nu ştie să facă.

 

 

Alexei Zapşa, elev la Liceul ”Vasile Lupu” din Chişinău îşi ajută familia să economisească pentru energia electrică.

Alexei Zapşa, elev în clasa a XII-a, i-a convins pe părinţi să schimbe becurile din toată casa pe unele energo-econome şi supraveghează personal deconectarea aparatelor electrice, folosind un dispozitiv de măsurare a intensităţii şi o formulă de calcul. Astfel, facturile lunare pentru curent electric ale familiei Zapșa s-au redus cu peste 100 de lei.Mai întâi în apartament au fost instalate becuri energo-econome.

”Aceste lămpi consumă mai puţină energie electrică și rezistă mai mult. Le avem deja de 3 ani şi niciodată nu le-am schimbat”, spune Alexei.

Atunci când îşi pregăteşte temele sau lucrează la proiectele sale energetice, Alexei se foloseşte de o lampă specială, care dispersează lumina şi, la fel, consumă mai puţin curent: ”Aici, deoarece avem balcon şi pătrunde puţină lumină solară, am instalat o lampă energo-economă. Ea se aprinde mult mai repede pentru că în interior are gaz, care reacţionează momentan la electricitate”.

Numai existenţa becurilor econome nu ar fi suficientă. Alexei folosește un aparat de măsurare a intensităţii curentului, ceea ce îi permite să calculeze puterea curentului, iar peste zi, când nimeni nu e acasă, sau noaptea, când toată lumea doarme, deconectează toate electrocasnicele de la reţea. Ne-a explicat cum funcționează metoda în cazul calculatorului:

”Ecranul, când este în regim de aşteptare, are o intensitate a curentului electric de 0,16 amperi. Este foarte mult, de aceea e bine să îl deconectăm. Eu măsor intensitatea curentului, o înmulţesc cu tensiunea și aflu puterea. Această putere o înmulţesc la numărul de ore sau zile în care computerul se află în regim de aşteptare şi apoi, conform unei formule, calculez cât pot economisi în kilovaţi şi în bani”.


Diferenţa se vede în facturi:

”Când nu deconectam aparatele de la reţea primeam o factură pentru curent de 412 lei, acum suma e 305 lei. Deci economisim în jur de 100 de lei în fiecare lună”.

Ce urmează?

”Ne-am înţeles cu tata să instalăm în coridor nişte detectoare de mişcare, care vor reacţiona când cineva noaptea va merge să bea apă sau la baie. Ele vor face ca lămpile să se aprindă şi să se stingă fără ca persoana să caute prin întuneric întrerupătorul. E comod şi, din nou, economisim”, explică Alexei.


”Suntem bucuroși să ne susţinem copilul în toate iniţiativele. Când i-a apărut această idee l-am susţinut şi suntem mulţumiţi de rezultate. Se vede că facem economii. Sper că nu va fi ultima experienţă de acest fel”, spune mama lui Alexei, Lubovi Zapşa.

 

 

Liubovi Zapşa este mîndră de succesele fiului său şi spune că întreaga familie are de cîştigat de pe urma ideilor acestuia.

Economiile la nivel de oraş s-ar putea ridica la cîteva milioane!

Dacă toţi locuitorii capitalei ar respecta măsurile elementare de eficientizare energetică, economiile pentru întregul oraş ar depăşi 20 de milioane de lei. Ar avea de câştigat atât bugetele familiilor, cât şi mediul, întrucât s-ar produce mai puţină energie electrică.

VIDEO Un elev de la Liceul ”Vasile Lupu” din Chişinău a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Eficienţa energetică se învaţă la şcoală

Aici pe timpul URSS erau lanuri de culturi furajere, iar sovhozul din satul Mălăieşti era specializat în producea laptelui, care ajungea de la Chişinău pâna la Moscova. În anii 90, ferma parcă a fost luată de vânt, practic nu a rămas nimic. Din 1990 până în 2000 toate gospodăriile săteşti erau în declin. Fiecare a vrut să ia care şi ce a putut, chiar şi un cui, dacă se putea. Într-o săptămână, 22 de grajduri au fost puse la pământ.

 

 

Alexei Zapşa a învăţat ce înseamnă eficienţa energetică graţie profesoarei sale, Natalia Halaim de la Liceul Teoretic ”Vasile Lupu”

"Coasem sacoţele pe care le purtăm în loc de ghiozdane din haine vechi, pentru că nu vrem să folosim pungi din plastic. Ele se descompun foarte greu şi elimină gaze de seră, care sunt toxice", spun elevii.

 

 

Membrii Clubului ”Discovery” din liceul ”Vasile Lupu” se întîlnesc lunar ca să discute despre probleme ecologice şi despre ce poate fiecare copil pentru ca familia sa să devină mai eficientă din punct de vedere ecologic.

Clubul ”Discovery” a fost creat în anul 2002 de către profesoara de biologie din Liceul ”Vasile Lupu”, Natalia Halaim, imediat ce a venit să muncească în acest liceu.

 

 

De cîţiva ani, elevii liceului ”Vasile Lupu” nu mai utilizează pungi de plastic. Fiecare copil şi-a confecţionat pungă din materiale reciclabile.

”Copiii au ales această denumire. ”Descoperire” face referire la faptul că pe planeta noastră există o serie de locuri murdare care trebuie descoperite, deschise şi curăţate”, explică Natalia Halaim.

În cadrul clubului sunt admişi copii chiar din clasa întâi şi sunt organizate diverse acţiuni de promovare a cunoştinţelor în domeniul eco-energeticii.


(Video) Liceul ”Vasile Lupu” din Chişinău, instituţie-model în promovarea eficienţei energetice


Materialele au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Text: Viorica Zaharia

Foto/video: Agenţia de presă ”New Project Media”

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă