Free Web Hosting

DRUMUL HÎNCEŞTI-CIMIŞLIA CONSTRUIT PE BANI EUROPENI

   De la 15 august anul trecut, s-au început lucrările pentru reparaţia şi asfaltarea drumului naţional Hînceşti-Cimişlia. În şapte luni se preconizează să fie finisat acest traseu, construit pe bani europeni. Cum se desfăşoară lucrările la momentul acutual am încercăm să aflăm de la lucrătoriii companiei Rutador, care acum asfaltează drumul în satul Valea-Perjei.

Reparaţia drumului Hînceşti-Cimişlia în localitatea Valea PerjeiIon Lupaşcu- muncitor la RUTADOR

-"Eu am funcţia de a calcula ce tonaj merge la metru pătrat, metru liniar, kilometru” ne spune Ion Lupaşcu muncitor la RUTADOR.

-Şi ce tonaj merge la un metru pătrat şi la un Kilometru?

-"La un metru pătrat la grosimea de 0,06, avem 150 kg de asfalt. Nu întîmpinăm greutăţi pentru că avem tehnică destul de bună şi performantă.

   Proiectul de reabilitare a drumului Hînceşti-Cimişlia cu o lungime de 39 km este asigurat de către două companii autohtone, „Lusmecon” şi „Rutador”. Prima se va ocupa de o porţiune de 21 de km, costul proiectului fiind de 135 de milioane de lei. „Rutador” va fi responsabilă de reparţia a 18 km din traseu, în schimbul a 133 de milioane de lei. Investiţia pentru acest drum este de 268 milioane de lei, bani proveniţi din suportul financiar oferit de Banca Europeană pentru Investiţii BEI.

Drumul Cimişlia-Hînceşti


Anatolie Mihalache- diriginte de șantier
-"Compania RUTADOR, care efectuează lucrul pe tronsonul de drum de la km 51-68 al drumului respectiv” ne spune Anatolie Mihalache diriginte de şantier la RUTADOR.
-Cîți kilometri mai aveţi de reparat?
-"Mai avem încă 6 km şi drumurile laterale, trotuarele."
-Ce greutăţi întîmpinaţi în momentul lucrărilor?
-"Probeleme cu apeductul şi canalizarea, anume în satul Valea Perjei, unde încă nu s-au terminat lucrările de canalizare, apeduct şi ne împiedică de a trece la lucrările noastre."
-Cîţi ani de garanţie daţi la drum?
-"5 ani de garanţie după contract"
-Ce tehnologii se folosesc?
-"Tehnologiile sunt simple. Aşternem stratul de egalizare, stratul de bază de asfalt de 6 cm şi stratul de uzură - 4 cm de asfalt. Pentru ziua de azi avem preconizat de a așterne 1km 300 metri, la care avem aproape 700 tone de asfalt"

Construcția trotuarului adiacent drumului în localitatea EcaterinovcaValentina Volna- locuitoare a satului Valea Perjei
-"Suntem de acord cu asta dar nu toţi. Nouă ne-au spus că o să facă intrare la 200-300 de metri și o să trebuiască lumea să înconjoare, care intră cu maşina. Oleacă poate nu va fi prea comod, de atîta. Dar aşa, îi normal, frumos. Mergem spre Europa! Ne bucurăm foarte mult ne spune Valentina Volna locuitoare a satului Valea Perjei.
   Lucrarile de reabilitare a sectorului Gura- Galbenei, Hirtop, Valea Perjei, Ecaterinovca si Cimislia decurg in ritm normal si calitativ. Prin localitatile Ecaterinovca si Cimislia a început construcţia trotuarelor, accesul la drumurile adiacente. Tot aici cît şi în localitatea Hîrtop a fost construit cinci poduri, care la moment sunt în proces de finalizare.

Construcţia podului la intrarea în oraşul Cimişlia

   Precizăm că pentru reabilitarea segmentului Hînceşti-Cimişlia al traseului naţional R3 Chişinau - Hinceşti – Cimişlia-Basarabeasca, Administraţia de Stat a Drumurilor a semnat, pe 12 august 2014, două contracte în valoare totală de circa 268 milioane de lei sau 14 milioane de euro, care prevăd reabilitarea drumului până la 30 noiembrie 2015. Contractele au fost câştigate în cadrul unui tender internaţional de companii autohtone „Lusmecon” şi „Rutador”.

VIDEO: Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

AUDIO: Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

 

Pe aceeaşi temă:

pasaport

Fără vize în UE-bilanţul unui an

smurd

Smurd pentru viaţă

pasaport

Un an fără vize în UE pentru cimişlieni

nuc

Nuca-fructul care te face milionar

pasaport Piaţa europeană-şansa pentru un producător de mere din Ungheni

drum

Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

incubator

Deschiderea incubatorului de afaceri la Cimişlia

masina Teren nou de joacă la gradiniţa Rîndunica

pasaport Secţie de reabilitare medicală la Cimişlia