Free Web Hosting

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Obiectivul pe care şi l-a stabilit Guvernul — de a reduce cu 20% la sută până în anul 2020 dependenţa ţării de resursele energetice externe poate fi atins inclusiv prin educarea tinerilor în spiritul protecţiei mediului, economisirii resurselor existente şi folosirii energiei disponibile în ţară — eoliană, geotermală, din biomasă etc. Dar pentru asta, actualii elevi trebuie să înţeleagă şi să gândească în spiritul eficienţei energetice. Ion Cozma, unul dintre elevii care acum câţiva ani au înţeles beneficiile acestor măsuri, a transmis treptat propriile cunoștințe şi altor copii. Face acest lucru și astăzi, doar că dintr-o altă postură — șef de direcţie la Agenţia de Eficienţă Energetică.

 

 

Ion Cozma este în prezent doctorand la Universitatea Tehnică şi şef de direcţie la Agenţia pentru Eficienţă Energetică

   "Când eram mic am stat o bună perioadă în sat la bunici, pe malul Nistrului. Ei îmi povesteau că pe vremuri Nistrul era atât de lin şi de curat, încât puteai să vezi totul până la fund, să observi orice mişcare. Când am crescut, am văzut că Nistrul nu mai este cel din povestirile bunicilor mei" —cu această introducere Ion Cozma începe să ne explice cum a ajuns să fie interesat de protecţia naturii şi de tot ce face mediul mai curat.

Era în clasa a 9-a cînd a început să frecventeze cursuri aprofundate de biologie şi geografie la Universitatea Pedagogică de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chişinău. Apoi, fiind student la Universitatea Tehnică, şi-a transformat ideile în proiecte.

”Un pui de om — un pui de pom”

Acum 4 ani, a câştigat primul său premiu la un concurs internaţional desfăşurat la Iaşi şi a investit banii într-o livadă. Instituţia beneficiară — o şcoală pentru copiii cu dizabilităţi din Hânceşti, a ales-o împreună cu grupul de iniţiativă ”Prietenii pământului” pe care l-a creat la Universitatea Tehnică a Moldovei. ”Am sădit un număr de puieţi egal cu numărul de copii din instituţie. Proiectul s-a numit ”Un pui de om — un pui de pom”. În acest fel am creat o mică livadă în spatele şcolii” , povesteşte Ion Cozma.

”Aleea prietenilor”

Cu banii dintr-un alt premiu a cumpărat lămpi solare şi le-a instalat de-a lungul unei alei din curtea aceleiaşi şcoli din Hânceşti. Aleea leagă blocul unde copiii fac ore cu cel în care se află dormitoarele. Seara, când elevii mergeau la culcare, erau nevoiţi să se deplaseze prin întuneric. Drept mulţumire, elevii au numit acest drum ”Aleea prietenilor”.

 

 

Elevii din clasele a VII-a din Liceul ”Mihail Sadoveanu” din orașul Hânceşti au asistat la o lecţie despre eficienţa energetică în luna aprilie 2015.

Lecţii de eficienţă energetică în zeci de şcoli din ţară

Tot la Hânceşti s-a născut şi proiectul care avea să se extindă rapid în zeci de şcoli din majoritatea raioanelor ţării. Observând interesul copiilor pentru macheta unui panou solar fotovoltaic pe care îl pregătise pentru teza sa de master, Ion s-a gândit să organizeze lecţii de eficienţă energetică pentru copii. A făcut mai multe machete de acest fel şi pe baza lor le explica elevilor cum energia solară este transformată în electrică şi apoi este utilizată la funcţionarea lămpilor.

   "Împreună cu colegii de la Clubul tinerilor inventatori din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova am mers în zeci de şcoli, nu doar în Chişinău, dar şi în raioane. Le arătăm copiilor cele mai simple metode de a fi eficienţi energetic atât în şcoală, cât şi acasă" , povesteşte tânărul cercetător.

Elevii afirmă că graţie acestei inițiative au ajuns să afle lucruri noi şi utile nu doar pentru ei, dar şi pentru familiile lor.

”Am aflat despre unele modalităţi de a economisi energia, care, din păcate, deşi au drept scop economisirea, sunt destul de scumpe. Dar cred că cele mai potrivite pentru noi sunt modalităţile ieftine de a economisi, cum ar fi instalarea aeratorului la robinet. E un dispozitiv mic şi ieftin şi care poate fi cumpărat în orice magazin. În schimb, ne ajută să economisim 30% din apă”, spune Victor Crascov, elev în clasa VII.

 

 

Sorin Sarivan şi Victor Crascov asistă la o lecţie de eficienţă energetică. Băieţii spun că sunt nerăbdători să le povestească celor de acasă noutăţile pe care le-au aflat.

O altă elevă, Marina Podgorneac povesteşte că familia sa foloseşte becuri ergonome şi pune acasă folii de aluminiu pe calorifere pentru a preveni pierderea unei părţi din căldura emanată: ”A mai rămas să punem în aplicare ”trucul” cu instalarea unui mic aerator la robinet, ca să economisim şi apa. O să le spun părinţilor despre asta”.

 

 

Maria Podgorneac, elevă la Liceul ”Mihail Sadoveanu” este pregătită să facă mai multe schimbări acasă pentru a asigura conservarea energiei termice.

Elevii mai spun că astfel de lecţii ar trebui să fie organizate în mod obligatoriu în şcolile din ţară.

”Mi-a plăcut ideea cu folia de aluminiu care trebuie pusă pe calorifer pentru a păstra căldura. Cred că un asemenea curs este demn de a fi prezentat şi în alte şcoli ca şi alţi copii să afle aceste lucruri şi să le pună în practică”, este de părere Iuliana Potâng.

 

 

Iuliana Potîng, elevă în clasa VII, la o lecţie de eficienţă energetică.

Directoarea Liceului ”Mihail Sadoveanu” din oraşul Hânceşti, Maria Cojocaru, spune că a susținut predarea unor lecţii de eficienţă energetică, întrucât s-a convins din proprie experienţă de utilitatea lor.

 

 

Maria Cojocaru, directoarea LIceului ”M. Sadoveanu” din Hânceşti în care învaţă circa 900 de elevi

”Ne-am dat seama cât de important este ca elevii să cunoască de mici modalităţi de conservare a căldurii atunci când ”îngheţam” în liceu. Am constatat că se pierde o bună parte din căldură, iar uneori iarna, când era ger, elevii din clasele primare nici nu făceau lecţii. Îi lăsam să stea acasă. Cu sprijinul consiliului raional, am făcut un proiect şi am obţinut finanţare pentru măsuri de conservare a energiei. În sezonul rece elevii nu mai sunt nevoiţi să stea la lecţii cu haine groase. În sălile de clasă e cald. Consider asta cea mai mare realizare a şcolii noastre din acest an”, spune Maria Cojocaru.

În total, în ultimii ani, peste 3 mii de elevi din ţară au fost instruiţi despre beneficiile energiei curate. Acum proiectul este continuat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, unde lucrează în prezent deja doctorandul Ion Cozma.

Pentru că, fiind în această postură, Ion are mai puţin timp pentru voluntariat, colegii săi de la Agenţie sunt cei care merg în şcoli şi le demonstrează elevilor că energia poate fi regenerabilă şi ieftină.

VIDEO Tânărul care şi-a cheltuit bursele pe iniţiative ecologice


Text, foto, video Agenţia de presă ”News Project Media”

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă