Free Web Hosting

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

În ultimii ani sute de instituţii publice şi gospodării private şi-au instalat sisteme de încălzire pe bază de biomasă. Calitatea biocombustibilului utilizat de acestea nu este însă certificată de vreo autoritate de stat. Drept urmare, peleţii şi brichetele nu întotdeauna sunt de calitate şi nu asigură încălzirea corespunzătoare. Atât producătorii, cât şi consumatorii, afirmă la unison că s-a ajuns la o asemenea situaţie din cauză că Republica Moldova nu are un laborator de certificare a calităţii biocombustibilului solid. Din această cauză, întreprinzătorii nu ştiu exact ce calitate are producția pe care o furnizează, iar consumatorii nu ştiu ce cumpără.

 

 

Brichetele de paie de grâu ar trebui să aibă o putere calorica echivalentă cu jumătate din valoarea calorică a petrolului. În lipsa unui laborator specializat producătorii şi consumatorii nu au certitudinea că parametrii de calitate a biocombustibilului corespund standardelor.

Liceul teoretic din Bieşti, Orhei, este una dintre instituţiile în care acum doi ani a fost instalată o cazangerie mixtă — aceasta utilizează atât combustibil tradiţional, cât şi biomasă. Directorul instituţiei, Vladimir Vlas, spune că a acceptat proiectul cu intenţia de a economisi, însă deocamdată nu a reuşit să îşi atingă scopul.

Vladimir Vlas, este director al Liceului din Bieşti, raionul Orhei. În instituţie învață peste 300 de copii din sat, dar şi din localitățile vecine — Șercani, Chiperceni etc. Pentru a economisi sursele bugetare, acum doi ani, administraţia instituţiei a decis să instaleze o cazangerie mixtă — pentru biocombistibil tradițional și biomasă.
În primul an a cumpărat brichete de la un producător din localitatea vecină. Pentru că nu a avut suficiente garanţii referitor la calitate, s-a limitat la o cantitate mică. Directorul spune că şi-ar dori să ştie exact care este calitatea biocombustibilului, ca să fie sigur că nu aruncă banii publici în vânt.

”Am cumpărat o partidă mică de brichete. Am riscat pentru că nu am avut unde măsura parametrii care mă interesează. Nu ştiu câtă căldură ar trebui să furnizeze sau care e timpul de ardere”, spune Vladimir Vlas.

Pentru a evita eventuale blocaje în activitatea liceului, pentru iarna viitoare, pe lângă brichete, administraţia instituţiei va cumpăra şi lemne, şi cărbune.

De lipsa unui laborator specializat se plîng şi producătorii de biocombustibil

Acelşi lucru îl spun şi producătorii de peleţi şi brichete, în special cei care exportă combustibil solid. Nicolae Drăgan, proprietarul unei întreprinderi de producere a biocombustibilului recunoaște că au fost cazuri în care lua mostre de produs şi le ducea pentru testare în ţările vecine, ca să obţină certificatele necesare pentru export.

 

 

Nicolae Dragan este director al unei întreprinderi care poate produce zilnic 50 de tone de brichete şi pelete.

”Eu am contracte cu Europa, dar foarte greu am obţinut certificate. Noi nu avem un laborator care să fie legalizat, acreditat şi care să fie recunoscut în Europa. Şi atunci ce trebuie să fac? Să iau sacul în spate, să trec hotarul, să fac toate testele în acel laborator, să plătesc sume enorme şi apoi să vin înapoi. Aşa am făcut de multe ori. Adică un laborator este absolut necesar, dar el trebuie să fie credibil şi legalizat, care să fie recunoscut în Europa”, susţine omul de afaceri.

Nicolae Drăgan spune că la Chişinău se discută deja de doi ani despre deschiderea unui asemenea laborator.

(Video) Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Răspunsul autorităţilor

Autoritatea responsabilă, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, anunţă că instituţia de testare urmează să fie creată până la sfârşitul anului 2015, mai exact, va fi modernizat un laborator existent, astfel ca acesta să emită certificate de încercări.

Potrivit lui Denis Tumuruc, director adjunct al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, certificatul va oferi mai multă siguranţă atât producătorilor, cât şi consumatorilor.

”Ce presupune acest certificat? Va confirma faptul dacă combustibilul respectiv corespunde unei liste de parametri fizici, dar şi în ce privește componenţa chimică, cenuşa etc. Nu am fugit prea departe de standardele europene”, explică Tumuruc.

 

 

Denis Tumuruc, şef adjunct la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, promite că până la sfârşitul anului curent în ţară va începe să funcţioneze un laborator de testare a calităţii biocombustibilului.

În prezent, în Republica Moldova există standarde de producere a biocombustibilului solid, 37 la număr, doar că ele au caracter de recomandare. Odată ce noul laborator va deveni funcţional, standardele vor fi obligatorii. În ultimii 4 ani, numai prin intermediul proiectului ”Energie şi Biomasă”, implementat de PNUD Moldova, au fost instalate cazane pe biomasă în 144 de instituţii de învăţământ. O parte dintre instituții însă nu mai folosesc aceste cazane şi au revenit la sistemul vechi de încălzire, pe bază de cărbune sau gaz.


Text, foto, video Agenţia de presă ”News Project Media”

Materialele au fost realizate în cadrul proiectului „Consolidarea independenţei în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă