Free Web Hosting

Afacerea cu pomuşoare a cimişlianului Sergiu Pleşca

   Întreprinzătorul cimişlian Sergiu Pleşca, este unul dintre puţinii tineri din Moldova care a avut curajul să investească în agricultură . Acum 2 ani a analizat piaţa de desfacere a pomuşoarelor în Republica Moldova şi a decis că este tocmai direcţia de care trebuie să se ocupe.

Tufă de coacăz pe plantaţia lui Sergiu Pleşca(Foto: Rodion Vîrlan)

   "Ideea a pornit de la sfatul care mi l-au dat specialiştii din domeniul horticol ca să iau în consideraţie nişa care o avem noi în sectorul agricol, care este sectorul de producere a pomuşoarelor adică sectorul bacifer. În cazul meu, m-am consultat şi am ajuns la o idee că o plantaţie de coacăz ar fi cel mai rezonabil şi eficient în special pentru zona noastră seceoasă şi cu temperaturi nu prea prielnice" a menţionat Sergiu Pleşca.


Coacăz negru (foto: Rodion Vîrlan)

   Sergiu Pleşca este membru al Asociaţiei republicane “Bacifera”. Cu ajutorul lor a obţinut consultanţă, iar cu ajutorul proiectului “Competitivitate agricolă şi dezvoltarea întreprinderilor (ACED)” cofinanţat de USAID (Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională), a elaborate un plan de afaceri.

   "Cu ajutorul unui proiect finanţat de Guvernul Americii, am obţinut o finanţare de 50% grant în elaborarea unui plan de afaceri şi datorită planificării eficiente şi profesioniste, am pus la bază primul pas al afacerii, adică plantaţia de 1,2 ha în două etape şi după care sunt pregătit ulterior să contiunui cu următoarele 10 ha. Dacă aici avem un hectar de hibrid de coacăz negru, următorul lot va fi coacăz şi aronia" susţine Sergiu Pleşca.


Plantaţia de coacăz a antreprenorului Sergiu Pleşca(Foto: Rodion Vîrlan)

   Antreprenorul îşi dezvoltă afacerea pe un teren de circa 11 hectare arendat de la Administraţia Publică Locală pe o perioadă de circa 50 de ani.

Sergiu Pleşca- antreprenor, or. Cimişlia (foto: Rodion Vîrlan)

"Cultura de coacăz pe care m-am axat eu şi în special hibridul dat este rezistent cît şi la îngheţ cît şi la secetă. Seceta din anul acesta a arătat că într-adevăr tufa rezistă şi e în creştere, dar sunt puţine boabe deoarece în al doilea an, conform tehnologiei, merge tăierea de formare, pentru a da posibilitate rădăcinii să se întărească cît şi formarea tufei pentru următorul an. Deja dacă primul lot a fost plantat în 2013, prima roadă ar trebui s-o am vara viitoare în luna lui iulie. Anul acesta avem cîteva tufe, mai mult cu titlu experimental ca să vedem totuşi ce prezintă pomuşoara şi calităţile ei " ne-a comunicat Sergiu Pleşca.

   Pomuşoarele de coacăză se folosesc în industria alimentară şi prelucrătoare – sucuri, gemuri, dulceţuri, prepararea bomboanelor, pomuşoare uscate şi congelate. La prima etapă producţia va fi realizată pe piaţa locală, pe viitor vor încerca şi exportul în ţările europene. Pentru aceasta e nevoie de o tehnologie nouă.

Coacăz gata de recoltare(Foto: Rodion Vîrlan)

"Vedeţi că rîndurile sunt plantate cu un specific mai deosebit, adică 3 metri distanţă între ele, deoarece este planificată colectarea mecanizată. Sînt acuma în proces de identificare a unor proiecte care mi-ar ajuta să-mi procur un utilaj pentru colectarea mecanizată şi avînd aceste posibilităţi, deja avînd o cantitate substanţială, cum ar fi de la 2 tone în sus, deja poţi să ai relaţii comerciale cu companiile care utilizează acest produs. "

În Republica Moldova per ansamblu sunt circa 450 de hectare de astfel de plantaţii. În raionul Cimişlia sunt cîţiva producători, care mai degrabă vor deveni parteneri, decît să concureze.

"În Cimişlia suntem doar cîţiva care avem careva idei să creem o asociaţie de producători, ca ulterior deja împreună, prin cooperare, să putem obţine acel suport financiar cît şi din partea Uniunii Europene, cît şi din alte surse ale donatorilor pentru a dezvolta afacerea la nivel de creşetere, producere şi procesare în continuare. "

Construcţia unui iaz pentru irigare în apropierea plantaţiei de coacăz (Foto: Rodion Vîrlan)

Circa 70 la sută din valoarea materialului săditor folosit de antreprenorul Sergiu Pleşca este din partea statului sub formă de subvenţii. Antreprenorul speră şi la u sprijin esenţial din fondurile euroepene, mai ales, în domeniul irigării plantaţiilor cu pomuşoare. Primii paşi în acest sens, antreprenorul i-a făcut- a început să renoveze, aşa numitul iazul lui Bulat, din imediata apropiere de plantaţii cu pomuşoare.


VIDEO: Afacerea cu pomuşoare a cimişlianului Sergiu Pleşca:

AUDIO: Afacerea cu pomuşoare a cimişlianului Sergiu Pleşca:Jurnalistă: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion VîrlanPe aceeaşi temă:

Viziunea miniştrilor Agriculturii din Moldova şi Polonia despre modernizarea agriculturii moldoveneşti

Moldova vs Polonia: Cum s-au dezvoltat fermele de-a lungul anilor

Cum dezvoltă o afacere un fermier moldovean faţă de unul polonez

Cu ce prelucrăm pământul în Republica Moldova

Cum călătoreşte o sticlă de vin din Moldova până în Polonia și de ce este bine să ştim

Fructe şi struguri pentru export în Europa

Tineri agricultori reuşesc datorită ajutorului european

Afaceri cu iepuri la Selemet

Afacerea cu pomuşoare a cimişlianului Sergiu Pleşca

Andrei Coptu din Selemet Cimişlia după revenirea din Europa cultivă viţa-de-vie