Free Web Hosting

Cazangerii noi pe bază de biomasă

    La instituţiile de învăţămînt din localităţile Coştangalia, Javgur, Mihailovca şi Porumbrei din raionul Cimişlia au fost incheiate lucrările de instalare a centralelor termice pe bază de biomasă. Acest lucru a fost posibil, după ce în luna octombrie a anului trecut, primarii localităţilor sus menţionate au semnat un acord de colaborare în cadrul proiectului Energie şi Biomasă.

Şcoala din satul Coştangalia (Foto: Rodion Vîrlan)

Cazan cu peleţi la gimnaziul din satul Coştangalia

   "Astăzi ne aflăm la recepţia, la terminarea lucrărilor a centralei termice din satul Coştangalia, comuna Ecaterinovca. La gimnaziu a fost instalată o centrală pe bază de biomasă cu puterea de 174 kW." susţine Eugen Pelivan consultant pe probleme tehnice la proiectul energie şi biomasă.

   Pentru conectarea gimnaziului din Coştangalia la sistemul termic pe bază de biomasă, au fost alocaţi aproximativ 608 mii lei din cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Primăria localităţii a contribuit cu 78 mii lei dintre care 44 de mii au fost cheltuiţi pentru schimbarea geamurilor. Băştinaşii au contribuit cu 25 mii lei.

   "Ce lucrări trebuie să facă băştinaşii în suma aceasta… aici intră şi materialele necesare pentru a face aceste lucrări şi în acelaşi timp şi muncă prestată necesară pentru lucrări. Lucrările sunt în primul rind construcţia pereului care este în partea de la deal de şcoală, un alt obiectiv este reparaţia depozitului pentru brichete, care putem spune deja că este finisat." ne spune Iulia Gheorghiţă preşedintele proiectului energie şi biomasă satul Coştangalia.


Cazan cu peleţi la gimnaziul din satul Coştangalia (Foto: Rodion Vîrlan)

   Pînă la începutul sezonului rece în incinta gimnaziului din satul Coştangalia, urmează să fie schimbate şi caloriferele. În acest scop, Consiliul Raional a contribuit cu 90 mii lei. Comisia de recepţie a stabilit şi alte lucrări care urmează să fie efectuate.   "În urma recepţiei s-a constatat că antreprenorul va efectua instruirea personalului şi testările toate a centralei termice la sezonul rece, deoarece la moment este cald şi nu este necesar de făcut călduri." susţine Sergiu Vacarciuc- responsabil tehnicCazangeria gimnaziului din satul Coştangalia (Foto: Rodion Vîrlan)

   Trecerea la încălzirea cu peleţi a dat posibilitate administraţiei locale de a menţine exploatarea clădirii pe tot parcursul anului.

(VIDEO) Cazangerii noi pe bază de biomasă:

(AUDIO) Cazangerii noi pe bază de biomasă:Text: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion Vîrlan

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă