Free Web Hosting

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

   La grădiniţa Făt-Frumos din oraşul Cimişlia a fost instalată o cazangerie pe biomasă pe bază de peleţi. Instalaţia în valoare de circa 4,5 milioane lei a fost donată de către guvernul Japoniei, în cadrul proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”. Pentru a asigura o calitate bună a asamblării sistemelor de încălzire pe biomasă, Japonia a trimis o echipă de ingineri care să participe la asamblarea şi punerea în exploatare a echipamentelor.

Amplasarea cazangeriei la grădiniţa Făt-Frumos (Foto: Rodion Vîrlan)

Proiectul are drept scop promovarea sistemelor de încălzire cu produse din biomasă, ceea ce va reduce semnificativ costurile de energie, va dezvolta sistemele de încălzire durabilă și va încuraja întrebuinţarea energiei regenerabile.

"Domnii din Japonia au contribuit la ajutorarea Moldovei cu 25 de cazangerii din 25 de localităţi. Este un dar din partea japonezilor, pentru grădiniţele, şcolile şi liceile din raza Chişinăului." a menţionat Hitomi Horie - managerul proiectului.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primăria oraşului Cimişlia a alocat circa 300 mii lei pentru construcţia platformei speciale pe care a fost instalat sistemul de încălzire şi conectarea lui cu echipamentul existent.

"Proiectul dat prevede construcţia unei cazangerii pe biomasă, care va reduce costurile pentru căldură şi totodată va fi folosit şi valorificat resursele locale pentru a fi încălzite instituțiile publice. Am ales această grădiniţă, dat fiind faptul că este una dintre cele mai mari grădiniţe din oraş şi chear din tot raionul, unde poate fi extins numarul copiilor" ne spune Alexandru Şterbeţ- specialist la primăria Cimişlia.

Platforma pe care a fost amplasată cazangeria (Foto: Rodion Vîrlan)

În prezent, grădiniţa Făt – Frumos din oraşul Cimişlia dispune de o cazangerie autonomă la gaz. Odată cu instalarea echipamentului nou, administraţia grădiniţei speră că va diminua cheltuielile pentru încălzire.

Liliana Nicuţa- directorul grădiniţei Făt-Frumos (foto: Rodion Vîrlan)

"Să sperăm că ne va fi mai cald şi vom avea o economie mai bună la sursele financiare, adică ne va ieşi căldura pentru copii puţin mai eficientă. Toate calculile au fost înspre faptul că va fi o economie la energia electric." a menţionat Liliana Nicuţa.

 

 

 


În interiorul cazangeriei (Foto: Rodion Vîrlan)

Pînă în prezent,în cadrul proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă” în Republica Moldova, au fost instalate 3 cazangerii: în satul Răzeni, raionul Ialoveni, satul Paşcani raionul Criuleni şi oraşul Cimişlia. În total, guvernul Japoniei a acordat un grant de 14 milioane dolari ce vor fi utilizaţi pentru fabricarea a 25 sisteme de încălzire pe bază de biomasă, care vor fi instalate în 25 de şcoli şi grădiniţe din ţară.În cadrul acestui proiect va fi construită şi o uzină de producerea peletelor în satul Porumbeni la Institutul de Fitotehnie. Acest proiect se încadrează în Strategia Energetică 2020, care prevede utilizarea biomasei ca fiind o direcţie de importanţă prioritară

(VIDEO) Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

(AUDIO) Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-FrumosJurnalistă: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion Vîrlan

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă