Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Numărul producătorilor de biocombustibil a crescut constant în ultimii ani, dar afacerile în acest domeniu nu se dezvoltă la capacitate deplină. Potrivit oamenilor de afaceri din domeniu, de vină ar fi actualul sistem de impozitare. Acesta nu avantajează, ci dimpotrivă, pe alocuri chiar îi discriminează pe cei care vor să producă brichete sau pelete.

 

 

Preţul brichetelor este de 1200–2200 de lei/tonă. Cele mai ieftine brichete sînt din paie, iar cele cu preţ mai mare sunt produse din rumeguş de paie, coji de nucă sau floarea soarelui.

Unul dintre impozitele cu impact asupra cererii şi ofertei produselor de combustibil din biomasă este taxa pe valoarea adăugată (TVA). În Republica Moldova se aplică cota standard de 20 %, cota redusă — de 8 % — și cota zero. Cota redusă a TVA se aplică la produsele strategice: pâine, lapte, medicamente, gaze naturale şi lichefiate, producția agricolă. Paradoxal, dar combustibilul pe bază de biomasă nu se regăseşte în această listă şi asta în condiţiile în care ţara nu dispune de resurse tradiţionale de energie, cum ar fi gazul. În cazul producătorilor de combustibil din biomasă procurările se efectuează în cea mai mare parte la cota redusă a TVA, adică de 8%, iar livrările la cota standard (20 %). Diferenţa pune presiune fiscală pe producători şi creşte preţurile pentru consumatori, care sunt, în mare parte, tot instituţii de stat.

Producătorii de biocombustibil: ”Statul nu ne ajută să ne dezvoltăm afacerea”

 

 

Ludmila Abramciuc - prima femeie din țara noastră care, acum 7 ani, a investit într-o afacere în domeniul energiei regenerabile.

Ludmila Abramciuc este prima femeie din Moldova care a investit într-o afacere în domeniul energiei regenerabile. Acum 7 ani ea a deschis la Bălţi o firmă specializată în producerea brichetelor şi peletelor. Cu suportul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, ea a reuşit să procure utilaj performant pentru prelucrarea deşeurilor vegetale — rumeguş de lemn, paie, coji de seminţe, crengi etc. Volumul producţiei firmei a crescut, iar printre clienţii permanenţi sunt şcoli, grădiniţe şi gospodării individuale. Chiar dacă afacerea sa a crescut, Ludmila Abramciuc afirmă că autorităţile nu au întreprins măsuri suficiente pentru ca producătorii de combustibil din biomasă să îşi poată extinde afacerile.

”Statul a încurajat instalarea sistemelor de încălzire pe bază de biomasă, a susținut programele care au acordat subvenţii pentru procurarea utilajelor de producere a brichetelor. Totuşi, anumite aspecte nu au fost luate în calcul. TVA de 20% la comercializarea biocombustibilului comparativ cu valoarea de opt la sută aferentă materiei prime procurate din sectorul agricol pune o povară fiscală pe umerii producătorilor. Din acest motiv avem de suferit nu doar noi, dar şi consumatorii finali, unii dintre care sunt oameni cu venituri modeste — pensionari sau persoane cu dizabilităţi”, spune Ludmila Abramciuc. Ea este nedumirită de faptul că decizia autorităţilor de a taxa biomasa a venit exact în momentul în care întreprinzătorii erau încurajaţi să îşi lanseze afaceri în acest domeniu.

”Noi lucrăm cu resturi vegetale. Atunci când acestea erau împrăştiate pe câmpuri, pe marginea drumurilor şi erau aruncate direct în foc, ele erau considerate resturi, gunoi. Imediat ce producătorii au început să le colecteze, au căpătat valoarea materiei prime, de producţie, deşi nu sunt decât resturi vegetale. Şcolile sau întreprinderile de stat plătesc cu 20 la sută mai mult din cauza acestei diferenţe de TVA. Şi asta în loc să aibă posibilitatea să achiziționeze un volum mai mare de brichete la un preţ mai mic”, argumentează femeia de afaceri.

(VIDEO) Ludmila Abramciuc, explică de ce politica fiscală îi dezavantajează pe producătorii de biocombustibil solid

O tonă de brichete costă aproape cât o tonă de cărbune

La momentul în care Ludmila Abramciuc şi-a lansat linia de producere, o tonă de brichete costa de două ori mai ieftin decât o tonă de cărbune — 900 de lei, faţă de 1800 de lei. Acum această diferență nu mai este atât de mare, iar Ludmila Abramciuc consideră că în curând preţurile s-ar putea egala. O cotă TVA de 20 % descurajează producătorii recent lansaţi în această afacere. ”Mulţi cumpără utilaje, dar la scurt timp renunţă la ideea de a se lansa în acest business şi îşi vând utilajele la mâna a doua”, afirmă Ludmila Abramciuc.

Nemulţumirile producătorilor — confirmate de un studiu analitic

În situaţia Ludmilei Abramciuc sunt toţi producătorii de biocombustibil care cumpără materia primă. Viorel Dandara, directorul Companiei de consultanţă ”Priminfo-Grup Consulting”, care a realizat un studiu la comanda Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), a ajuns la concluzia că actualul sistem de impozitare nu stimulează producătorii de combustibil din biomasă.

 

 

Viorel Dandara directorul unei firme de consultanţă, consideră că actualul sistem de impozitare descurajează producătorii de biocombustibil solid.

Potrivit studiului, sistemul de impozitare pune producătorii de brichete şi pelete în condiţii inegale cu furnizorii altor surse de energie, de exemplu de gaze naturale şi lichefiate, care beneficiază de cota redusă a TVA.

”În acest caz se vede un fel de discriminare între producătorii de pelete, de exemplu, şi importatorii de gaze naturale. Gazele naturale livrate la noi sunt la cota de 8%. Şi în principiu, nu am putea afirma că potenţialul producătorilor de biomasă este mai mare decât al giganţilor care contribuie la transportul de gaze. Sarcina fiscală trebuie să fie egală pentru toți producătorii de energie: atât importatorii de gaze naturale, cât şi producătorii de pelete sau alte produse”, susţine Viorel Dandara.

(VIDEO) Interviu cu Viorel Dandara, directorul Companiei de consultanţă ”Priminfo-Grup Consulting”

Pe lângă faptul că descurajează deschiderea de noi afaceri, această inegalitate influenţează şi preţul biocombustibilului. Acesta care creşte în medie cu 12 la sută, mai arată studiul. Viorel Dandara a propus şi câteva variante de modificare a Codului Fiscal, care prevăd impozitarea la cota zero sau la cota de 8% a TVA pentru producătorii de biocombustibil.

”Aplicarea cotei de 8 la sută automat ar crește sectorul. Se măreşte numărul locurilor de muncă, utilajul folosit la producere se răscumpără şi producătorul are posibilitatea să contribuie mult mai mult la bugetul ţării. Totodată, ar putea crește și numărul consumatorilor acestor produse”, susţine Viorel Dandara.

Ce fac autorităţile?

Conducătorii Agenţiei pentru Eficiență Energetică recunosc că există o inechitate la aplicarea TVA. Vice-directorul Agenţiei, Denis Tumuruc, spune că instituţia a propus modificări la Codul Fiscal, astfel ca producătorii de biocombustibil solid să fie impozitaţi cu TVA la cota redusă — 8 la sută: ”La momentul de faţă suntem la etapa de efectuare a unui studiu care să ne spună care ar fi în valori monetare impactul acestei reduceri asupra bugetului şi care ar fi încasările sau pierderile la buget de pe urma acestor reduceri”.

Potrivit lui Denis Tumuruc, un prim pas ar fi fost efectuat în luna mai, când Guvernul a aprobat un set de modificări la Codul Fiscal. ”Aceste modificări presupun introducerea cotei zero a TVA pentru energia termică produsă din biomasă furnizate sectorului rezidenţial”, explică vice-directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

 

 

De la nord — la sud numărul producătorilor de biocombustibil a crescut constant în ultimii patru ani. Lipsa mecanismelor de susținere din partea statului ar putea reduce drastic numărul celor care investesc în astfel de afaceri.

Potrivit datelor AEE, numărul producătorilor de biocombustibil a crescut de la 15 în anul 2011, până la 120 în anul 2015, însă date exacte abia se colectează, întrucât există şi informaţii potrivit cărora o parte din întreprinderile deschise cu 3–4 ani în urmă şi-au încetat activitatea.

(VIDEO) Denis Tumuruc, vice-directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică -despre măsurile întreprinse de autorităţi

Un raport al Agenţiei Naţionale de Reglementări în Energetică arată că doar pentru anul trecut în sectorul rezidenţial a fost înregistrată o reducere a consumului de gaz natural sau cărbune cu aproximativ 6%, în bani însemnând 250 milioane de lei. Reducerea se datorează inclusiv substituirii gazului natural şi cărbunelui cu biocombustibil solid.

Text, foto, video Agenţia de Presă ”NEW PROJECT MEDIA”

Pe aceeaşi temă:

Un elev a redus cu 100 de lei factura lunară a familiei sale pentru curent electric

Statul descurajează afacerile în domeniul producerii de biocombustibil

Casele acoperite cu stuf: iarna cald şi vara răcoare

Ion Cozma — tânărul care a promovat zeci de iniţiative de eficienţă energetică

Producem şi cumpărăm biocombustibil, dar nu ştim nimic despre calitatea lui

Cazan pe biomasă la grădiniţa Făt-Frumos

Proiectul ENERGIE SI BIOMASA continuă la Cimişlia

Energie electrică acumulată de la soare

Geamuri de termopan- economie la energia termică

Cazangerii noi pe bază de biomasă