Free Web Hosting

VIAŢA CU ŞI FĂRĂ AUTOBUZE ŞCOLARE LA DONICI

   În toamna anului trecut guvernul României, ţară membră a Uniunii Europene, a donat Republicii Moldova 100 de microbuze şcolare destinate gimnaziilor şi liceelor din ţară, în valoare de 3 milioane de euro. Zece dintre ele au ajuns în raionul Orhei, raion cu cel mai mare număr de elevi care trebuie transportaţi. Unul dintre microbuzele şcolare a fost oferit şi şcolii din satul Camencea din acest raion, unde îşi fac studiile peste 160 de elevi dintre care aproximativ 70 vin din două sate vecinel Donici, după ce şcoala din această localitate a fost închisă din lipsă de elevi.

Zece microbuze, din totalul de 100 de unităţi, au ajuns în raionul Orhei, raion cu cel mai mare număr de elvi care trebuie transportaţi, după ce 10 gimnazii au fost închise în urma optimizării procesului educaţional şi lichidării claselor ce nu întruneau numărul necesar de elevi. (foto: Aurel Obreja)

Ministerul Educaţiei pusese anterior la dispoziția școlii un autobuz școlar pentru transportul elevilor la şcoala din Camencea care însă era vechi şi nu avea nici măcar sistem de încălzire. Microbuzul nou este însă mult mai confortabil şi pe placul elevilor.

”Până acum veneam la şcoală cu autobuzul vechi. Dar acum ne-a adus un autobuz atât de frumos. Ne este foarte confortabil în el.Ne place cu microbuzul acesta acum, e mult mai bine. Ne simţim confortabil. Câteodată facem gălăgie şi domnul şofer spune că ne va da jos” ne declară în drum spre casă câteva eleve mai vorbăreţe din clasele primare.


Cei mai bucuroşi de noile microbuze sunt micuții din clasele primare. Olga, Maria şi Ionel spun că acum nu mai sunt nevoiţi să se trezească la 5 dimineaţa pentru a reuşi la microbuzul de rută. (foto: Aurel Obreja)

”Totul e bine, dar cu drumurile astea vom strica maşinile” ne spune şoferul Grigore Pantelei, care conduce cu grijă cei trei kilometri, prima tură de elevi, spre Donici. "Am trei grafice de dimineaţă de la Donici şi unul de la Pocşeşti. Oră fixă la fiecare. Copiii sunt împărţiţi pe grupe. Cel mai greu este să merg cu cei mici, pentru că fac gălăgie. Azi sunt cuminţi pentru că sunteţi dumneavoastră".

Microbuzele Opel care au fost donate de către Guvernul României îi aduc pe copii în fiecare dimineaţă la ora 08.00 din Donici la Camencea, iar la ora 15.00 îi transportă înapoi acasă. (foto: Aurel Obreja)

   Închiderea şcolii din satul Donici, cu o capacitate de aproape 200 de elevi, dar care a ajuns să numere aproximativ 50 de elevi, a generat anul trecut, un val de nemulţumiri din partea mai multor părinţi. Microbuzul oferă însă condiţii adecvate de transportare a elevilor la şcoala din Camencea, unde copiii au condiţii normale de studii, ne-a mărturisit primarul satului Donici, Vera Căruntu.

Vera CĂRUNTU, primar s. Donici (foto: Aurel Obreja)

"Atunci când a fost comasată şcoala aveam mari probleme cu autobuzul, era foarte vechi şi nu se încălzea, am făcut o solicitare către consiliul raional. Ne-a fost foarte binevenită donația din partea Guvernului României. Le mulţumim că a schimbat total condițiile de deplasare a copiilor. Avem probleme cu drumurile dar sperăm să se rezolve. Am făcut o solicitare la Ministerul Transporturilor” a declarat primarul satului Donici", Vera Căruntu.

   În satul Pocşeşti, situat la 9 kilometri distanţă de Camencea, nu are şcoală de peste 20 de ani, aşa încât şi copiii din această localitate sunt înscriţi la Gimnaziul din Camencea. Până la apariţia microbuzului şcolar, elevii din Pocşeşti ajungeau la şcoală şi înapoi cu autobuzul de rută Donici –Orhei. Pentru a-l prinde, erau nevoiţi să se trezească cu două ore mai devreme şi să renunţe la ultima lecţie.

Nina TULBURE, directoare şcolii din s. Camencea (foto: Aurel Obreja) s. Donici (foto: Aurel Obreja)

"Copiii pe atunci erau nevoiţi să fie sculaţi dimineaţa la 5:30 ca să reuşească la autobuzul de rută Orhei- Donici, ajungeau la şcoală la ora 7 dimineaţa. Trebuiau să aştepte o ora şi 15 minute până la începerea orelor. La amiază, ultima oră trebuia abandonată pentru a junge din nou la autobuz” ne-a declarat directorul instituţiei", Nina Tulbure.

Nu este însă şi cazul lui Cristian Oşovschi elev în clasa a 9-a, şi unul dintre instrumentiştii Tarafului ce duce faima şcolii din Camencea în întreaga ţară.

Cu preţul celor 9 kilometri parcurşi pe jos până acasă, conştiincios şi responsabil, cum este caracterzat de profesori, Cristian nu a renunţat niciodată la ultima lecţie.

”Când dormeam mai mult sau mă leneveam, trebuia să vin pe jos la şcoală. Aproape în fiecare zi mă duceam înapoi acasă tot pe jos, deoarece aveam şase lecţii iar microbuzul de rută venea la ora 12:00, şi nu reuşeam. La 6:15 ieșeam din casă ca să reuşesc la autobuz. Acum însă mă trezesc la ora 7:30 iar din casă ies la ora 8:00” ne-a mărturisit Cristian.

Pe lângă pasiunea pentru muzică, moștenită de la tatăl său, Cristian este interesat şi de cioplitul în lemn. Chiar dacă e ultima lecţie în orar, nu a lipsit de la ea niciodată, ne-a confirmat profesorul de educaţie tehnologică Gheorghe Panaite.


Cristian OŞOVSCHI este unul dintre copiii din satul Donici care nu mai trebuie să facă 9 km pe jos în fiecare zi. El reuşeşte să frecventeze orele de educaţie tehnologică şi să cînte în taraful şcolii. (foto: Aurel Obreja)

La fel cum s-a întâmplat în satul Camencea, celelalte 99 de microbuze şcolare au rezolvat probleme similare în alte localităţi din Republica Moldova.

În anul 2014 România a donat Republicii Moldova 100 de microbuze şcolare. Acestea au fost repartizate proporţional în toate regiunile ţării, preponderent în localităţile unde au fost închise gimnaziile. (sursa: www.edu.md)

După o tură în care a transportat elevii claselor primare acasă, la Pocşeşti, microbuzul aşteaptă ”cuminte” elevii din clasele mai mari, ca s-i ducă şi pe aceştia în localitatea vecină, Camencea. (foto: Aurel Obreja)

Microbuzele şcolare la fel ca şi alte donaţii venite din partea României se înscriu în asistenţa pe care Uniunea Europeană o oferă Republicii Moldova, prin intermediul statelor membre, susține expertul Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru.

Victoria BUCĂTARU, expert Asociaţia pentru Politică Externă (foto: Aurel Obreja)

Potrivit datelor centralizate de Cancelaria de Stat din 2010 până în 2014, asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova a fost de aproape 466 milioane de euro. Printre statele UE, România se plasează cu cele mai mari sume alocate în aceeași perioadă, peste 100 de milioane de euro.

AUDIO: Microbuzul care a schimbat viaţa copiilor din Donici.

VIDEO: Microbuzul care a schimbat viaţa copiilor din Donici.

Reportaj video realizat de Ina Guţu, în cadrul proiectului Moldova+ (imagine: Aurel Obreja)

 

Pe aceeaşi temă:

pasaport

Fără vize în UE-bilanţul unui an

smurd

Smurd pentru viaţă

pasaport

Un an fără vize în UE pentru cimişlieni

nuc

Nuca-fructul care te face milionar

pasaport Piaţa europeană-şansa pentru un producător de mere din Ungheni

drum

Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

incubator

Deschiderea incubatorului de afaceri la Cimişlia

masina Teren nou de joacă la gradiniţa Rîndunica

pasaport Secţie de reabilitare medicală la Cimişlia

auto

Viaţa cu şi fără autobuze şcolare la Donici