Free Web Hosting

AMBASADORUL SUA LA CHIŞINĂU: MOLDOVA ARE O ANGELA MERKEL, TREBUIE DOAR SĂ O GĂSIŢI


   Ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit vorbeşte, în cadrul interviului, despre necesitatea implicării unui număr cât mai mare de femei în viaţa publică şi politică. Diplomatul consideră că este mai bine să fie identificate barierele care împiedică femeile să participe în luarea deciziilor, decât să li se impună anumite cote de participare.

 1. Excelenta, rapoartele arată ca reprezentarea femeilor pe scena politică din R. Moldova rămâne în continuare una dintre cele mai scăzute din Europa. Care credeţi că sunt cauzele care le ţin pe moldovence departe de politică?
 2.    Când vorbim despre implicarea femeilor în politică, un factor important ţine de mentalitate şi nivelul de cultură. Ceea ce aş vrea să menţionez şi ceea ce este important pentru Moldova este că atât bărbaţii cât şi femeile ar trebui să îşi orienteze privirile spre standardele europene, fiindcă sunt exemple foarte frumoase în lume. Dat fiind faptul că femeile reprezintă jumătate din populaţie şi dacă aceste resurse umane nu sunt folosite la maximum, atunci este vorba despre o pierdere enorma pentru societate.

 3. Care in opinia dvs sunt sunt soluţiile pentru ca femeile din R. Moldova să participe, cot la cot cu bărbaţii, la procesul decizional din tara?
 4.    Foarte mult depinde de schimbarea mentalității, a culturii, dar cred că ne mişcăm înainte. În momentul de faţă, femeile reprezintă 20-25% în consiliile raionale, în structurile administrației locale. Este un început semnificativ, dar încă nu reprezintă procentajul populaţiei feminine din Moldova. Femeile sunt unice în felul lor, au experienţa şi talentul de care societatea, dar şi guvernarea are nevoie. Prin contribuția lor la nivel public şi politic, femeile pot transforma Moldova într-o ţară mai bună. În trecut, de-a lungul generațiilor, rolul femeilor în societate era destul de limitat, erau marginalizate şi focusate mai mult pe familie, pe educaţia copiilor, pe alte activităţi la care bărbaţii nu participau. Dar femeile ar putea să rezolve unele probleme diferit decât bărbaţii, ar putea să vadă altfel lucrurile şi asta este foarte bine. În lume avem aşa exemple ca Margaret Thatcher sau Angela Merkel care au venit cu un aport extraordinar la dezvoltarea ţărilor lor şi nu doar. În multe ţări, femeile nici nu au posibilitatea să participe la viaţa publică şi politică.

 5. În R. Moldova avem o Margaret Thatcher sau o Angela Merkel, dle ambasador?
 6.    Este posibil, asemenea femei sunt în Moldova, ele doar trebuie identificate. Printre nume de miniştri aş aminti de Natalia Gherman sau Maia Sandu. Este foarte posibil asta şi în R. Moldova.

 7. Ce proiecte desfăşoară ambasada SUA la Chişinău pe domeniul egalităţii de gen si care sunt rezultatele?
 8.    Avem multe proiecte destinate implicării femeilor în politică şi viaţa publică. Există un program finanţat de USAID prin care femeile sunt învăţate să se descurce în viaţa politică. 80% dintre femeile care au trecut prin acest program au reuşit să participe în alegeri şi să câştige. Mai avem şi alte proiecte ce se referă la antreprenoriat şi la încurajarea femeilor antreprenoare. Sunt multe exemple frumoase în acest sens. Avem programe destinate nu doar managementului pentru femei, dar şi programe pentru femeile poliţiste care se ocupă de problema violenţei în familiei, care din păcate mai persistă în R. Moldova. 9. În opinia dvs, în ce măsură cota de reprezentare a femeilor în listele electorale de partid ar oferi şanse egale pentru femei în politică şi care ar fi această cotă de reprezentare?
 10.    Ştiu că se încearcă printr-o anumită cotă să fie majorată participarea femeilor în viaţa politică din R. Moldova. Dar mai ştiu că nici femeile nu salută această metodă de a participa în politică, ele crezând că participarea lor trebuie să se bazeze în primul rând pe abilităţile şi capacităţile lor. În acest sens, este mai bine de identificat barierele care împiedică femeile să participe la luarea deciziilor. De asemenea, trebuie găsite căi prin care femeile să se implice mai mult, fiindcă ele au experienţă în diferite domenii. Multe consideră că politica nu este pentru ele, altele cred că este destul de corupt şi periculos acest domeniu, dar neapărat trebuie să încurajăm femeile să participe. Idealistic vorbind, nu este nevoie de cotă de participare pentru femei.

 11. În ce măsură egalitatea gender trebuie promovată la nivel administrativ, de sus, prin diferite legi, sau trebuie să ne aşteptăm ca moravurile, mentalitatea oamenilor să se schimbe prin metode de persuasiune? Într-o asemenea situatie ce s-ar recomanda?
 12.    Uneori este foarte greu să schimbi cultura şi mentalitatea oamenilor şi să elimini piedicile din calea participării femeilor în viaţa publică. Nu cred că poţi schimba mentalitatea prin impunerea unor legi. Dar uneori, este nevoie şi de legi, pentru că astfel oferim şanse egale pentru toţi, nu vorbim aici doar despre femei, dar şi despre minorităţile sexuale, religioase, etnice.

 13. Dacă e să ne referim la antreprenoriatul feminin din ţara noastră. Ce şanse sau posibilităţi sunt pentru femeile din R. Moldova să îşi deschidă sau să dezvolte o afacere?
 14.    Evident că femeile ar trebui să aibă aceleaşi şanse, aceleaşi drepturi în antreprenoriat ca şi bărbaţii. Există desigur bariere pentru femei în acest domeniu, de aceea noi avem programe care le încurajează pe femei să dezvolte propria afacere. USAID desfăşoară programe care încurajează competitivitatea în business. Dintre cele peste 250 de companii care au participat în cadrul acestui program, 30% sunt conduse de femei. Avem un program special “Dezvoltarea carierei pentru femei”, unde sunt ajutate femeile aflate în dificultate. Acest program nu le oferă doar traininguri, dar şi cum să formeze reţele între femeile în aceeaşi situaţie, pentru schimb de experienţă. 15. Ce sustinere exista pentru femeile antreprenor din partea Ambasadei SUA la Chisinau?
 16.    Avem o varietate de programe gestionate de USAID în domeniul antreprenoriatului. Unul dintre ele se referă la rețeaua femeilor în agricultură, unde se oferă asistenţă financiară. Au fost identificate 5 zone în ţară, inclusiv regiunea transnistreană. Acest program a generat venituri de peste 4 milioane de dolari. Susţinem de asemenea şi industria textilă, industria modei care are 23 de mii de angajaţi, dintre care 90% sunt femei. Aceste programe instruiesc femeile cum să iniţieze, dar şi cum să administreze un business, cum să lucreze la nivel managerial. Cu siguranţă acest program va aduce venituri pentru femei şi cel mai important – să le ajute să devină independente. Am trimis recent un grup de femei antreprenoare în SUA, printr-un program de-al nostru, ca să se întâlnească cu femei de afaceri din ţara mea pentru un schimb de experienţă.

 17. În final, ce mesaj aveţi pentru femeile dar şi pentru bărbaţii din ţara noastră cînd vorbim despre implicare, susţinere, reuşită, decizii, viaţa publică şi politică.
 18.    Îi încurajez pe toţi cetăţenii R. Moldova, dar în special femeile că ele trebuie să fie parteneri egali, să se manifeste în societate, pentru că viitorul acestei ţări este în mâinile lor. Am două fiice şi le explic că femeile trebuie să fie egale în societate, în politică, în viaţă. Sunt foarte multe exemple şi aici în R. Moldova, dar şi în întreaga lume când femeile au reuşit. Chiar şi în ţara mea, femeile în funcşiile de conducere sau în business încă nu reprezintă procentajul pe care îl merită, dar în SUA se fac progrese enorme. Când eram copil şi până acum participarea femeilor a crescut enorm. A trecut mult timp până când femeile şi-au adus aportul enorm în societate şi au obţinut drepturi egale cu ale bărbaţilor în această ţară, dar şi în toate ţările democratice. De aceea, eu încurajez încă o data femeile să participe la viaţa socială şi politică, fiindcă sunt foarte importante.

VIDEO: INTERVIU CU AMBASADORUL:


Pe aceeaşi temă:

Şansele ca o femeie să ajungă preşedintă în R. Moldova

Ambasadorul SUA la Chişinău: Moldova are o Angela Merkel, trebuie doar să o găsiţi

Viaţa din scaunul cu rotile: o lecţie de independenţă

O şansă pentru femeile rome de a se integra în societate

Dilema moldovenilor despre rolul femeii în societate

La Cimişlia va fi fondată o Asociaţie a femeilor de afaceri

Peste 50% din rezidenţii Incubatorului de Afaceri Cimişlia sunt femei

O afacere frumoasă cu flori

La Cimişlia femeile în politică sunt reprezentate doar circa 30%