Free Web Hosting

TINERII AGRICULTORI REUŞESC DATORITĂ AJUTORULUI EUROPEAN

   Lilian Racicovschi un tînăr de 30 de ani din satul Hîrtop, raionul Cimişlia a reuşit să-şi pună pe picioare o afacere în agricultură datorită ajutorului european. În anul 2014, dumnealui a beneficiat de un ajutor prin intermediul fondului IFAD-V de 300 mii lei, dintre care 180 mii sub formă de grant iar 120 mii sub formă de credit cu doar 0,9 la sută anual. Din banii primiţi, Lilian Racicovschi şi-a procurat un tractor MTZ – 82 de circa 260 mii lei iar, de restul mijloacelor, agregate agricole pentru tractor.

Lilian Racicovschi- Tînăr antreprenor din satul Hîrtop(Foto: Rodion Vîrlan)

Tractor procurat cu sprijinul IFAD(Foto: Rodion Vîrlan)

"Datorită tractorului procurat pe bani europeni şi uneltelor pe care le-am luat, noi prelucrăm acest pămînt- via, livezile, în jur de peste 20 de hectare, şi ne este mult mai uşor cu acest ajutor." a menţionat tînărul agricultor din satul Hîrtop- Lilian Racicovschi.

   Lilian a absolvit facultatea de management vamal şi finanţe, dar dorul de casă şi intenţia de a-i continua activitatea tatălui, l-a făcut să revină la baştină şi să lanseze o afacere în agricultură. Dispune de circa 20 de hectare de viţă de vie cu o diversitate mare de soiuri de masă şi vreo 3 hectare de prun plantaţi acum cîţiva ani.

Livadă de mere îngrijită de Lilian Racicovschi(Foto: Rodion Vîrlan)

Livadă de prun(Foto: Rodion Vîrlan)

"Gospodăria Racicovschi îngrijeşte de mai multe feluri de soiuri de poamă de masă, începînd cu "Cardinal", "Codreanca", "Muscat de Gamburg", "Victoria" şi mai sunt cîteva şi livezi de prune şi mere " ne spune proprietarul terenurilor.

   În decurs de o săptămînă, pînă la sfîrşit de iulie, antreprenorul Lilian Racicovschi, intenţionează să înceapă culesul selectiv de struguri a soiului Cardinal. Primele roade vor fi realizate pe piaţa locală de la Cimişlia şi Chişinău.Ulterior, vor încerca să realizeze struguri şi în ţările europene.

Soiurile de struguri Cardinal şi Codreanca pe plantaţiile de viţă-de-vie ale lui Lilian Racicovschi sunt apoape gata de recoltare (Foto: Rodion Vîrlan)

"Doi ani în urmă am exportat în Rusia, a fost mult mai uşor, acum s-au închis toate căile şi aşteptăm alte căi spre România de exemplu, Europa, unde s-ar putea de dat cu un preţ mai avantajos să fie pentru noi şi pentru toţi agricultorii" a menţionat Lilian Racicovschi.

   Pentru a-şi extinde afacerea dar şi pentru a reeşalona perioada de comercializare a strugurilor şi fructelor, antreprenorul intenţionează să acceseze un grant european pentru construcţia şi dotarea cu echipament a unui depozit cu frigider. Exemplul lui Lilian Racicovschi denotă faptul că tinerii din Moldova pot reuşi în agricultură dacă folosesc eficient sprijinul european.

VIDEO: Tineri agricultori reuşesc datorită ajutorului european:

AUDIO: Tineri agricultori reuşesc datorită ajutorului european:Jurnalistă: Nina Trofimenco
Cameraman/editor video: Andrei Bargan
Grafică: Rodion VîrlanPe aceeaşi temă:

Viziunea miniştrilor Agriculturii din Moldova şi Polonia despre modernizarea agriculturii moldoveneşti

Moldova vs Polonia: Cum s-au dezvoltat fermele de-a lungul anilor

Cum dezvoltă o afacere un fermier moldovean faţă de unul polonez

Cu ce prelucrăm pământul în Republica Moldova

Cum călătoreşte o sticlă de vin din Moldova până în Polonia și de ce este bine să ştim

Fructe şi struguri pentru export în Europa

Tineri agricultori reuşesc datorită ajutorului european

Afaceri cu iepuri la Selemet

Afacerea cu pomuşoare a cimişlianului Sergiu Pleşca

Andrei Coptu din Selemet Cimişlia după revenirea din Europa cultivă viţa-de-vie