ÎN EUROPA FĂRĂ VIZE, BILANȚUL UNUI AN

   De aproape un an, cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană. În 10 luni de regim liberalizat de vize cu UE, aproape 400 de mii de moldoveni au vizitat ţările comunității europene; jumătate dintre ei — pentru prima dată, în baza paşapoartelor biometrice noi, care nu conţineau vize sau alte documente de călătorie obligatorie, cum ar fi permisele de şedere sau de mic trafic. Au dispărut cozile de la ambasadele străine. Mulţi moldoveni au reuşit să-şi vadă, în sfârşit, rudele aflate peste hotare de mai mult timp, alţii au putut călători nestingherit oriunde au vrut în Uniunea Europeană.

Cum a schimbat viața concetăţenilor noştri dreptul de a circula fără vize în ţările europene?

De la 1 ianuarie 2011 în Republica Moldova sunt eliberate doar paşapoarte cu date biometrice (amprente digitale, grupa sangvină, fotografia digitală), în baza cărora cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Din aprilie 2014 peste 400 de mii de moldoveni au călătorit cu aceste paşapoarte în UE. (foto: Aurel Obreja)

   La biroul de pașapoarte din Chişinău e aproape ora închiderii. Un grup de cetățeni așteaptă la ghișeul unde sunt eliberate actele. Ies câte unul sau în grupuri; alții — cu întreaga familie. Grăbiţi, îşi aruncă privirile în pașapoartele nou-nouţe, de culoare bordo, să vadă cum au ieşit în fotografie. Printre ei am surprins-o pe Veronica, de la Briceni care îşi mărturisește că și-a luat paşaportul ca să poată pleca din ţară şi să vadă mai multe locuri frumoase.

- Unde, anume, vreţi să ajungeţi?, o întreb.

Chiar la Paris, în Franţa. Am mai fost o dată şi-mi place mult. Vreau să fac o excursie mai mare. Am văzut ce-i mai important în oraş, dar vreau şi în afara orașului. Noi putem să ne schimbăm modul de viață numai dacă vedem ceva, prin comparație. Dar dacă suntem numai aici şi vedem una şi aceeaşi, ce putem schimba?

Un grup de cetăţeni aşteaptă la ghişeul Biroului de paşapoarte din Chişinău să le fie eliberate actele. (foto: Aurel Obreja)

- Este Europa un exemplu pentru noi, de la care putem să învăţăm? mai insistăm cu o întrebare.

Fiecare ţară, fiecare oraş are ceva al său. Noi putem să luăm ceva bun şi putem să vedem ceva rău, pe care să nu-l luăm, îmi răspunde Veronica.

Igor, un cetăţean moldovean care locuieşte la Moscova îmi spune, vorbind ruseşte, că şi el are de gând să pornească în călătorie.

Mai întâi în Finlanda, pentru că e o ţară care mi-a plăcut dintotdeauna, iar acum vreau să o vizitez. Cu cât mai mult călătoreşte un om, cu atât mai mult se dezvoltă, îmi dă asigurări Igor.

Un alt proaspăt deţinător al documentului de călătorie este Franco Bajan, de la Edineţ, care susţine că se porneşte cât de curând într-o călătorie prin Europa cu toată familia.

”Vrem să ajungem în Anglia, Franţa, Germania, Italia. Cu paşapoartele obișnuite nu ne primesc acolo, dar cu acestea cu chip — da. Unde vreau acolo mă duc. Peste o săptămână mă pornesc cu soţia spre Germania. Până acum am tot văzut Rusia, Belarus, Kazahstan, Daghestanul, iar acum vreau în Europa! Vrem să vedem cum sunt acolo oamenii, cum se poartă, pentru că Moldova vrea în Uniunea Europeană. Și eu vreau să-i văd pe europeni, cum trăiesc ei acolo”, ne spune jovial Franco Bajan.

Părinţii Alionei, o locuitoare a Chişinăului, au ajuns vara trecută pentru prima dată în Italia, în vizită la fiica lor.

”Eu cred că acum toți copiii îşi aşteaptă, îşi invită părinţii în Europa, asta e ceva normal, susţine Aliona. Părinţilor mei le-a plăcut foarte mult. Sora mea este acolo şi ei au mers şi au fost foarte entuziasmaţi. Au stat 10 zile şi au revenit cu un car de emoţii şi vor să mai plece. Eu cred că e bine pentru ţara noastră că s-au deschis hotarele”, mai adaugă interlocutoarea noastră.

Există însă şi nemulţumiţi de regimul fără vize pe care a reuşit să îl obţină Republica Moldova cu Uniunea Europeană, deoarece acesta nu oferă dreptul de a munci în statele europene.

”Nu poți munci acolo, doar să te duci să te odihneşti”, îmi spune Ion, un bărbat care munceşte în Rusia. ”Dar oamenii dacă nu au bani, cum să se ducă să se odihnească acolo, în Europa? Nu toţi îşi permit să se ducă peste hotare să vadă. Acesta îşi permite unul dintr-o sută, poate doi dintr-o sută”, mai adaugă acesta.

Astfel, o bună parte a imigranţilor moldoveni preferă în continuare destinaţia est.

”În Rusia e mai bine. Fac mai mulţi bani, oamenii sunt mai buni”, mai afirmă Ion.

Chiar dacă nu oferă dreptul la muncă, regimul fără vize le dă cetățenilor moldoveni șansa de a-şi căuta de lucru în ţările europene şi de a semna ulterior contracte oficiale de angajare, menţionează analistul Arcadie Barbăroşie. Regimul liberalizat de vize este important pentru Republica Moldova, iar efectele lui vor fi de lungă durată, consideră expertul.


Arcadie Barbăroşie: principalii beneficiari ai regimului liberalizat de vize sunt rudele celor care muncesc peste hotare. (foto: Aurel Obreja)

”Ar mai trebui să mai treacă ceva timp, ca lumea să conștientizeze cât de important este acest regim. Din observaţiile personale, pot să spun că lumea deja s-a deprins şi consideră că asta este ceva normal. Deja a uitat când trebuia să stea la coadă la ambasade, să caute acte, justificări. Este mult mai uşor de stabilit contacte, iar contactele umane sunt cele care determină şi nivelul relaţiilor între diferite țări”, conchide analistul Arcadie Barbăroșie.

Procedura de obţinere a unui paşaport biometric este una simplă, fiind necesară doar prezentarea unui act de identitate, explică şeful Departamantului acte de indentitate din cadrul Întreprinderii de sat ”Registru”, Eugeniu Ursu. Unica inovaţie este preluarea amprentelor digitale, informaţie ce va ulterior introdusă intr-un chip electronic. Totodată, numărul celor care solicită eliberarea paşapoartelorcu date biometrice a crescut pe parcursul ultimului an. Se atestă o majorare a solicitărilor din partea cetățenii moldoveni cu domiciliul în partea stângă a Nistrului, dar şi a străinilor, care cer cetăţenia Republicii Moldova, mai spune oficialul.


Eugeniu Ursu: în prezent în Republica Moldova sunt în circulație 2 milioane 900 de mii de paşapoarte, dintre care 1 milion 200 de mii de tip biometric. (imagine: Aurel Obreja)

Datele statistice arată că 350 de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost opriţi să intre în Uniunea Europeană, iar 150 — au fost deportaţi din ţările comunităţii europene pentru diverse încălcări ale legislaţiei.

Totodată, peste 400 de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost întorşi de la hotarele Federaţiei Ruse, numai de la începutul acestui an, fiindu-le aplicate interdicţii de intrare, iar aproape 100 au fost expulzaţi.

AUDIO: Fără vize în Uniunea Europeană, bilanţul unui an.


 

Pe aceeaşi temă:

pasaport

Fără vize în UE-bilanţul unui an

smurd

Smurd pentru viaţă

pasaport

Un an fără vize în UE pentru cimişlieni

nuc

Nuca-fructul care te face milionar

pasaport Piaţa europeană-şansa pentru un producător de mere din Ungheni

drum

Drumul Hînceşti-Cimişlia construit pe bani europeni

incubator

Deschiderea incubatorului de afaceri la Cimişlia

masina Teren nou de joacă la gradiniţa Rîndunica

pasaport Secţie de reabilitare medicală la Cimişlia

auto

Viaţa cu şi fără autobuze şcolare la Donici